Aquests, que tot ho sabeu

Ara que la batalla pren una nova dimensió, superats alguns límits que no volíem admetre tan fràgils, proliferen arreu els saberuts que ho veien a venir, que estaven convençuts que aquesta no era la solució, que asseguren que ho van(m) fer de la pitjor manera possible, que creuen que hem encadenat errors l’ún darrera de l’altre i que tenen clar que si ens estavellem ens ho haurem guanyat a pols. Cada cop m’interessa menys parlar dels representants de l’Estat autoritari, dels que en justifiquen el capteniment, dels que insulten, amenacen o pronostiquen l’infern a la terra. Els adversaris (uso un terme no gaire dur) són clars; s’estan al seu lloc i no es mouen ni un mil·límetre, són previsibles i han esgotat els arguments. Hi tinc ben poc interès. En canvi, em sulfuren força més aquests que ho saben tot. M’hi fixo especialment perquè figura que són dels nostres.

Es passegen per les tertúlies, administren un argumentari dens i d’aparença incontestable, escriuen articles llargs i ampulosos, triomfen a la xarxa perquè usen paraules contundents, perquè fan afirmacions categòriques i perquè es vanten de no tenir pèls a la llengua. Tenen clar que el President s’ha arronsat, que els d’ERC són uns “nenes”, que els independents han fet de comparsa per un minut de glòria, que els de les CUP ofeguen la radicalitat amb la retòrica i que els comuns reediten la puta i la Ramoneta. De fet, no salven ningú. No som on hauríem de ser perquè som uns gallines, ens victimitzem com a subterfugi, tirem de la vena sensible per fer caure la llagrimeta i ocultem errors sota capes d’ingenuïtat culpable.

En el fons els admiro una mica. Són impostura perquè és una evidència que ningú no té tota la veritat i molt menys quan la seva aparença s’aplica sobre fets concrets i contrastables. Però juguen tan bé el paper d’oracle que els seus seguidors són legió. No són ni guapos, ni joves ni tenen pasta, però diries que van sobrats de les tres coses, de tant com hi festegen. I aprofiten aquesta construcció no exempta de mèrit per pontificar, per passejar la seva còrpora i les seves paraules amb l’aurèola del qui està en possessió de la ciència infusa. Facin el que facin els altres i diguin el que diguin ells, sempre tenen raó. Al final, els seus llargs i envitricollats discursos, la seva retòrica exhibicionista i vana, florida i superficial, van a raure invariablement al mateix lloc: els altres no ho fan be i ells saben exactament com s’ha de fer.

Jo no sé quina és la millor manera. Dubto sense parar. Ho escolto tot per mirar d’entendre només alguna cosa, i totes les meves conclusions estan en quarantena permanent. Em sembla tot tan complex que m’aplico com a norma la humiltat. Estic segur de les meves idees, però em confesso ignorant sobre la millor manera de dur-les a la pràctica. Això no em paralitza perquè be prou que faig coses, però reservo sempre un espai per a reconèixer l’errada i redueixo les afirmacions categòriques a la mínima expressió. Em miro i observo els que són al capdavant del projecte i, tot i que mai no hi estic del tot d’acord, assumeixo que en el seu lloc difícilment jo ho faria gaire millor. No els exigeixo altra cosa que coherència, i els errors els dono per descomptats. Miro d’entendre les anades i vingudes, i busco comprensió en les fragilitats que exhibeixen. I al final, si com a conclusió de tot el batibull puc assumir que la seva honestedat està per damunt de la seva perícia, els faig costat.

I és per tot això que em rebenten aquests que tot ho saben, que enumeren amb precisió cirurgiana la llista d’errors comesos, que retreuen falta d’intel·ligència, que acusen de cobardia, que sermonegen amb religiosa omnisciència, que pregonen sense dir-la la seva infal·libilitat i que no perdonen febleses de ningú que no siguin ells mateixos.

Aquests que tot ho sabeu, figura que sou dels nostres, però més aviat que tard feu favor als de l’altra banda.

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s

%d bloggers like this: