Emprenedoria, la solució màgica

emprenedoria_il3La invoquem com si fos un sortilegi que ens hagués d’obrir la porta a un país de somni, solució de tots els nostres mals. Emprenedors. Si no som emprenedors no som res. Emprenedors fins a la mort, hem d’anar de fracàs en fracàs fins a l’èxit final, sense defallir i engegant cada setmana un nou projecte, fabulós, inesperat, sorprenent, innovador. La crisi serà un petit desgavell temporal si tots introduïm en el nostre ADN l’espurna de l’emprenedoria. Ho hem d’incrustar al cervell dels nens i nenes, ha de presidir el frontispici de les nostres escoles i ho hem d’inocular a la vena dels aturats. L’adveniment de l’emprenedoria és la bona nova que hem de predicar, religió salvadora, nord dels nostres desitjos i mitjà de la nostra felicitat.

No esteu una mica cansats de sentir a parlar d’emprenedoria? Jo també.

A mitjan 2014 un bon amic del Fòrum Europeu d’Administradors de l’Educació de Catalunya em va convidar a participar en les XVIII jornades que organitzava aquesta entitat de mestres i professors dirigents el mes de juny a la UAB. M’ho demanava en funció de la meva condició de gerent de l’Acellec (Associació Catalana d’Empreses del Lleure, l’Educació i la Cultura), en atenció a la meva pressumpta expertesa en polítiques de joventut i segurament perquè sap que rarament dic que no a ningú que em proposi alguna cosa per amor a l’art. Em demanava que expliqués de quina manera el món econòmic i de l’empresa podien tenir una incidència benefactora en els currículums dels estudiants de qualsevol nivell educatiu, a l’hora de promoure la solució universal, altrament anomenada emprenedoria.

La jornada duia per títol La gestió de la tribu, o com dirigir els diferents agents educatius de l’escola. Es tractava de reunir en diferents espais de debat representants d’agents socials diversos que intervenen, de facte o potencialment, en el sistema educatiu com agents educadors. I buscaven en l’Acellec i en el seu gerent un sector empresarial impregnat de discurs social i carregat de valors genèricament assumits com a positius, algú que pogués explicar quina seria la manera adequada de promoure l’esperit emprenedor entre els alumnes, imantant tot allò de bo que pugui tenir el món de l’economia, i repel·lint tot allò que pugui tenir de pervers. Vaig acceptar l’encàrrec, és clar; dec ser un emprenedor, també.

La part de les jornades en la que vaig participar va ser certament interessant. M’hi vaig trobar representants de municipis, del món educatiu i del món social i sense ànim de lucre. Jo vaig mirar de tirar aigua al vi de l’emprenedoria i de reduir qualsevol temptació d’atribuir-li els poders màgics a què al·ludia en l’inici d’aquest text. Vaig parlar de criteris abans que d’actuacions concretes i vaig mirar de dibuixar la complexitat i diversitat del món empresarial, defugint etiquetes i prototipus simplificadors.

Dit així, en dues línies, queda bé, oi? Doncs no en van tenir prou. Resulta que els amics d’aquesta entitat publiquen una cosa que es diu Fòrum, Revista d’Organització i Gestió Educativa, que té força predicament en el sector, i tenien la intenció de reproduir-hi alguna de les aportacions que es van escenificar en les jornades. M’oferien, per tant, l’oportunitat d’endreçar de forma una mica més extensa les idees que vaig llançar en el debat.

Només els insensats s’atreveixen a demanar-me un text teòric sobre qualsevol cosa. Perquè tothom sap que els faig. El resultat de l’encàrrec va ser un article que duplicava l’espai disponible en la revista, de manera que en vaig haver de fer una versió reduïda. El número 36 de la revista, aparegut el gener de 2015, conté l’article comprimit. I ara que, quatre mesos després, els subscriptors ja han pogut gaudir en exclusiva de les meves opinions, us presento la versió íntegra del meu text.

Si teniu paciència, interès pel tema i ganes de sumar algun argument contra la simplificació i adulteració del terme emprenedoria, el podeu llegir clicant aquí.

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s

A %d bloguers els agrada això: