De projectes, en tenim

OKbpjoventut-e1425558483616Quinze projectes adreçats als joves hauran estat explicats, debatuts, discutits, lloats i gaudits dimarts vinent quan finalitzi a Palafrugell el segon cicle de jornades de bones pràctiques que l’associació de professionals de joventut, tossuda i obstinada, ha organitzat per donar nova embranzida a la seva plataforma col·laborativa. La ruta va començar a Barcelona, va baixar fins a Reus, es va entretenir a Mollerussa, es va endinsar fins a Vic i caurà finalment a les mans de Palafrugell per donar fe de l’aposta pel territori d’aquest projecte que, tot i comptar amb suport institucional, va néixer només gràcies a l’impuls i la decisió dels professionals que treballen cada dia amb joves.

No cal ni dir que les polítiques de joventut són sempre necessàries i que cal reivindicar-les tothora, però no hi ha millor moment per fer-ho que ara, quan pateixen el rigor dels pressupostos retallats, quan els llocs de treball perillen i quan els municipis, espai fonamental per al seu desplegament, trontollen a l’hora de defensar-les. D’aquí a poques setmanes les eleccions municipals faran que, altre cop, candidats de tots els colors afirmin que creuen en els joves, que cal defensar polítiques decidides per donar-los suport, que són el futur, que són prioritaris… I els responsables de les polítiques locals de joventut, els treballadors d’organitzacions de la societat civil que són i que treballen amb joves i els professionals que es desviuen des de les empreses per gestionar amb competència serveis que surten a concurs amb pressupostos cada cop més escarransits se’ls escoltaran incrèduls i escèptics.

Els joves queden bé a com a eslògan, fan lluir qualsevol míting i permeten omplir la boca de qualsevol líder polític que aspiri a governar. Però fan de mal acomodar quan les eleccions queden lluny, són sospitosos habituals de qualsevol desordre, desperten recel perquè no es conformen, demanen coses simples que semblen impossibles i són especialistes a posar en evidència les contradiccions fins i tot dels governants d’aparença més progressista que no troben la manera de dur a la pràctica allò que prediquen en els discursos.

La realitat de les polítiques de joventut, tant les que es despleguen des de l’administració com les són el resultat de l’esforç de la societat civil, és precària i feixuga. A les dificultats objectives derivades del context econòmic i social cal afegir-hi l’escàs encert dels responsables polítics, la por a defensar projectes agosarats i la permanent resistència a impulsar iniciatives que necessitem tant com el pa que mengem però que no ofereixen una fàcil rendibilitat en l’insondable paradís de la imatge pública. La batalla a favor de les polítiques de joventut és l’eterna batalla per la defensa de mesures necessàries però que no encaixen en l’agenda política. Però tan persistents són les dificultats a què s’enfronta el sector com ho són els professionals entestats a aixecar el cap entre tanta adversitat.

Invitació-bpjoventut2015-1024x321

Els projectes de bones pràctiques inclosos a la plataforma de l’associació de professionals i que han estat presentats en aquestes cinc jornades que han esquitxat el territori català són una mostra excel·lent d’aquesta persistència. La majoria dels projectes han vist minvats els seus recursos econòmics durant els darrers anys i pràcticament tots s’han transformat i adaptat al context per tal de sobreviure i de mantenir els estàndards de qualitat a un nivell alt. Els professionals que en són responsables expliquen amb orgull el seu projecte, descriuen les seves virtuts i són sincers també quan n’exposen els defectes i, sobretot, les dificultats a les quals s’enfronten. Alguns d’aquests professionals ens expliquen que el reconeixement del seu projecte com a bona pràctica i la seva inclusió en la plataforma ha estat una ajuda important a l’hora de mantenir-los vius. Alguns regidors i altres responsables polítics s’han adonat que tenien a casa un bon projecte quan han obtingut el reconeixement de la professió i se n’han fet públiques les virtuts. Als que tenim alguna cosa a veure amb l’impuls d’aquesta plataforma no ens podien haver dir res millor. Només per aquests comentaris val la pena l’esforç que suposa mantenir-la viva i en plena activitat.

Val a dir que tant la Direcció General de Joventut de la Generalitat com, aquest darrer any, la Diputació de Barcelona, han donat suport econòmic a la plataforma i que, malgrat això, s’ha respectat escrupulosament la independència de criteri del seu funcionament. L’anàlisi i valoració dels projectes només atén a raons tècniques, i no es fa cap concessió a criteris d’oportunitat política. En temps d’incertesa per la viabilitat de molts serveis públics cal remarcar l’honestedat d’aquest plantejament i l’absència de pressions per posar-lo en qüestió. Ni una sola vegada el consell avaluador de la plataforma ha hagut de defensar la seva independència de criteri perquè ni una sola vegada no ha estat qüestionada.

2015-03-25 17.57.13I tampoc no ha estat qüestionada la qualitat dels projectes; al llarg de les jornades les bones pràctiques incloses a la plataforma han despertat admiració i han estat lloades. Hem descobert polítiques de joventut fortes, consistents i ben fonamentades. Bons projectes executats per bons professionals que poden actuar com a referents per a tot el sector i que s’ofereixen públicament per estimular l’intercanvi, la discussió i el debat. En molts casos, hem redescobert el valor de les polítiques de joventut com a pont transversal entre diferents sectors de la gestió pública per articular projectes compartits. Ens hem adonat que pràcticament tots els projectes que podem considerar bones pràctiques des de la perspectiva d’una política de joventut ho són també des dels criteris més estrictes d’altres polítiques sectorials, com les culturals, les educatives, les de participació o les d’atenció social. És a dir, que no hi ha política cultural bona que no contempli en el seu camp d’actuació programes adreçats específicament als joves, en complicitat amb els professionals que hi treballen quotidianament. Que el sistema educatiu no serà complet fins que no mostri prou porositat com per introduir en la seva estructura instruments de dinamització i d’aproximació al seu entorn immediat. Que cap actuació d’atenció social no arribarà mai a completar el seu recorregut amb èxit si no s’enllaça amb els serveis i programacions normalitzats d’un servei de dinamització juvenil. Que l’impuls de la participació ciutadana està abocat al fracàs si no preveu en les seves actuacions de base l’aprenentatge democràtic de la presa compartida de decisions amb infants i joves. Que qualsevol política de promoció d’hàbits saludables s’estavellarà contra el mur de la incomunicació si no coneix i respecta les inquietuds, interessos i pràctiques dels joves per molt transgressores o pertorbadores que puguin semblar a primera vista.

Disculpeu que em mostri tan categòric, però crec que els projectes que es comparteixen en la plataforma de bones pràctiques en l’àmbit de la joventut demostren que no hi ha política pública d’atenció a les persones bona si no situa en la seva base i fonament una adequada interlocució amb els joves, uns programes d’acompanyament sòlids i persistents, i uns projectes potents, explícits i desacomplexats de promoció juvenil.

De fet, la única cosa que ens cal és arribar a tenir uns recursos mínims per fer-ho. Perquè els projectes hi són. I els professionals que els defensen i els impulsen cada dia, també. Els qui decideixin no tapar-se els ulls i ho vulguin veure poden fer-ho visitant la plataforma de bones pràctiques en joventut. Però si es treuen la son de les orelles ho podran comprovar també en persona ben a prop de casa seva, en qualsevol barri, ciutat o poble del país. No són gaire visibles perquè no estan sota la llum dels focus i la seva feina té a veure amb intangibles que no es perceben si no hi ha voluntat de parar-hi atenció. Però la gent que hi treballa hi és; els professionals que hi cremen energies i esforços hi són. El que ens falta no és gent sinó recursos. No escatimar-los depèn una mica de tots.

 

 

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s

%d bloggers like this: