Per a 2015… disculpeu… política!

Amics, m’haureu de disculpar, però per a 2015 us desitjo política.

2014-10-19 11.47.40Sobretot, perquè no ens la robin. Perquè la política, si ho és, no té amo ni és un vedat. Per no cedir al cansament de veure-la potinejada, per arrencar-la de les mans que l’usen com un instrument de domini, per eixamplar-ne el sentit i l’abast. Per fer-la nostra i, per tant, de tothom. Per convertir-la en eina de llibertat, per compartir-la en comunitat. Per fer-ne un ús generós i per fer-la lluir, que vegi el sol, que surti al carrer, que tasti els aliments de l’esperit, que llegeixi, que raoni, que provi i s’equivoqui, que no faci callar ningú i que sigui altaveu, que no defugi el conflicte i el gestioni, que trobi plaer en el debat, que llegeixi, que es carregui de raons per tal d’escoltar-les totes, que rigui, que ensopegui, que s’aixequi, que construeixi, que comparteixi encerts i expliqui els errors, que no defalleixi, que no enganyi ni per amor, que perdi la vergonya, que ens contamini, que ens remogui les entranyes, que ens faci bullir la sang, que ens animi a caminar, que formi part de la nostra vida.

Per a 2015 m’agradaria que tinguéssiu sempre l’oportunitat de dir el que penseu i que ningú no us fes callar. Que us puguéssiu expressar en llibertat i que ningú no decidís per vosaltres. M’agradaria que vosaltres, i jo amb vosaltres, féssiu un ús tan freqüent i quotidià de la política que ni tan sols ens calgués dir ni pensar que fem política.

2014-10-19 10.42.51Com més instruïts seran els laics, menys mal podran fer els sacerdots. Provem d’instruir-los, de fer-los enrogir dels seus errors i de menar-los a poc a poc fins que esdevinguin ciutadans.

Voltaire. La tomba del fanatisme. Adesiara, 2008. (pàg. 172). Traducció de Rubén Talavan Gironella.

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s

A %d bloguers els agrada això: