Un Ateneu en primera línia

premis_ateneuEl projecte comunicatiu de l’Ateneu Barcelonès va ser reconegut al Parlament de Catalunya amb el primer premi de mitjans de comunició atorgat per la Federació d’Ateneus de Catalunya en la celebració del seu trenté aniversari. L’acte, que va tenir lloc el 17 de desembre passat, premiava l’esforç de renovació i actualització de les eines amb que l’entitat del carrer de la Canuda es comunica tant amb els seus associats com amb el conjunt de la societat barcelonina i catalana. Una web de fàcil accés i navegabilitat, enmarcada en un projecte comunicatiu que tot just ara comença a desplegar-se i que promet bones sorpreses per a un futur immediat, batejada sota la denominació @teneu Hub.

Que una entitat amb més de 150 anys de trajectòria obtingui un guardó lligat amb la comunicació i el desplegament d’eines tecnològiques és un símptoma magnífic del seu estat de salut actual i, sobretot, de la seva projecció de futur. Fa pràcticament deu anys es va produir l’inici del que molts han batejat com la revolució de l’Ateneu. La primera junta presidida per Oriol Bohigas va suposar un tall evident i efectiu en la trajectòria de l’entitat, que mai no ha perdut la força acumulada i el prestigi del seu passat, però que necessitava amb tota urgència una reactivació i una posada al dia dels seus instruments de gestió i de les plataformes amb què s’obre i dona servei al seu entorn barceloní més immediat però també al conjunt del país.

bibioÉs difícil relatar amb poques paraules les profundes i positives transformacions de l’entitat durant la darrera dècada, però l’evidència visible dels canvis facilita la feina. L’entitat ha doblat la quantitat de socis i ha rejovenit el seu perfil, de manera que entre els seus prop de 4.000 membres ja no només s’hi troba el pes intel·lectual, cultural i polític de les elits del país, sinó també una àmplia i transversal representació del teixit professional i acadèmic de base. Joves, estudiants, emprenedors, creadors i activistes de la societat civil han trobat en els espais i serveis de l’Ateneu una plataforma adequada per treballar, desplegar els seus projectes personals i contribuir amb la seva vitalitat a l’enfortiment comunitari. Les juntes directives que des de 2003 s’han succeït al capdavant de l’Ateneu han aconseguit recursos econòmics per restaurant i modernitzar el Palau Savassona, magnífica seu de l’entitat. De totes les obres realitzades, no hi ha dubte que la més remarcable és la recuperació patrimonial i la renovació tecnològica de la biblioteca de l’entitat, referència ineludible per a estudiosos i permanentment actualitzada amb les principals referències bibliogràfiques del món social, cultural i polític contemporànies. Però a la joia de la biblioteca s’hi ha d’afegir el creixement sorprenent de l’Escola d’Escriptura de l’entitat, una història d’èxit enlluernadora que, a parer meu, supera amb escreix qualsevol altre projecte cultural desplegat a Catalunya durant aquests anys. L’Escola d’Escriptura de l’Ateneu Barcelonès és la més important d’Europa en les seves característiques i resisteix la comparació amb qualsevol altre centre de fora del continent. És una referència internacional de primer ordre que cada cop és observada amb més interès per experts d’arreu del món.

portalPerò allò que els ateneistes ofereixen al país no s’acaba aquí. No hi ha avui entitat a Barcelona que ofereixi una programació cultural tan àmplia, variada i transversal com la de l’Ateneu Barcelonès. Una simple repassada a la seva agenda d’activitats ho testimonia. Entre les programacions directes del nucli de gestió de l’entitat i l’enorme vitalitat de les seves seccions, s’aconsegueix que una de les majors dificultats en el funcionament quotidià de la casa consisteixi a distribuir espais i horaris per donar cabuda a tota aquesta efervescència. Benvinguda dificultat.

Però si tot això és possible és també perquè l’activitat no pública de l’entitat és una constant sense aturador. Dotzenes de tertulies es reuneixen en els seus salons, i els temes i continguts dels seus diàlegs, debats i discussion abasten qualsevol interès que hom pugui detectar arreu del país.

L’Ateneu ha tornat a ser, per tot plegat, un espai de debat privilegiat. La pluralitat és en l’essència de la seva activitat, i mercès a això els grans temes que ocupen l’actualitat catalana reuneixen a les sales de l’entitat els principals protagonistes, experts i defensors d’unes i altres causes. És també per això que la discussió i debat sobre el procés sobiranista i el necessari dret a decidir són, des de fa pràcticament dos anys, un contingut ineludible i de gran protagonisme en l’agenda de l’Ateneu. No podia ser d’altra manera. I tot fa preveure que la intensitat del debat creixerà a l’ateneu en la mesura que creixi al conjunt del país. Així ha sigut històricament la relació de l’Ateneu amb l’actualitat política i cívica i així ha de seguir.

El premi al projecte comunicatiu de l’Ateneu que es va lliurar als seus responsables actuals al Parlament de Catalunya no és, de fet, altra cosa que la constatació que l’entitat gaudeix de bona salut, i que l’esforç per mantenir-la i fer-la excel·lent continua i no defalleix. I ha de servir també per refermar que tantes polèmiques, controvèrsies i debats com hi hagi al país, han de tenir escenari privilegiat al casal del carrer de la Canuda. L’actual estructura de gestió professional ho ha de garantir, ha de facilitar que els 4.000 socis de l’entitat trobin espai i altaveu per fer-se presents, i ha de promoure que els grans temes del país es debatin a les tertulies i tribunes ateneistes. Això és el que ha fet l’Ateneu en els millors moments de la seva història: contribuir a la construcció del país. I jo no tinc cap dubte que el d’ara torna a ser un dels millors moments de la història de l’Ateneu.

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s

%d bloggers like this: