El dia dels símbols

Els símbols nacionals s’han d’usar sense vergonya ni autocensura, però també és cert que s’han de dosificar per evitar-ne la vulgarització i per prevenir el traspàs de la tènue frontera que de vegades hi ha entre la reivindicació i la imposició. Els nacionalismes d’Estat que neguen altra sobirania dintre de les seves fronteres que la que s’imposa per dicteri d’una majoria aliena als grups  nacionals que s’hi contenen cauen tot sovint en els dos errors: vulgaritzen i imposen els seus símbols. Però les circumstàncies que viu Catalunya en la Diada d’enguany ens han de fer defugir qualsevol reserva. Els nostres símbols s’usen poc i a destemps, de manera que no hi ha risc de vulgarització. Els nostres símbols, avui, es recolzen gairebé únicament en la força i el sentiment dels qui se’ls senten seus, i tenen al darrera una escassa força política, una nul·la capacitat d’exercir poder; poca cosa podrem imposar, per tant, als que no hi combreguen. Per tot plegat, i molt especialment pel ressorgiment i envalentiment de l’Espanya rància i monolítica que no admet avenços en l’autogovern i, encara més, que proposa i pretén imposar forts retrocessos, ens cal reafirmar-nos. El dia 12 parlarem de coses concretes i continuarem la lluita quotidiana pel reconeixement i l’exercici democràtic dels nostres drets. El dia 11, però, ens cal fer-nos forts i reafirmar-nos al voltant dels nostres símbols.

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s

A %d bloguers els agrada això: