En òmnibus cap al paradís

Ja ho entenc. L‘Avantprojecte de Llei de simplificació, d’agilitat i reestructuració administrativa i de promoció de l’activitat econòmica és una nova estratègia del Govern per incentivar la participació de la ciutadania en la gestió política dels afers públics. Me n’he adonat quan he vist la immensa feinada en què està immersa la meitat de la societat civil del país preparant al·legacions i propostes de modificació al nou text legal. No hi ha associació professional, patronal, sindicat, ong o co·lectiu del color i textura que sigui, que no pensi que hi ha alguna (o moltes) coses a canviar. L’activitat és frenètica, i qui més qui menys ha de fer una petita readaptació de les seves capacitats intel·lectuals per habituar-se al llenguatge legislatiu, per mirar d’entendre la literalitat del text però també les seves implicacions, més enllà de la immediatesa del fet regulat. I és així com el ciutadà aprèn també a redactar normes. M’ha costat entendre-ho, però a la fi, ja ho he vist. La llei òmnibus és una mesura d’estímul de la participació, de reconciliació del ciutadà indignat amb l’activitat política.

Endreçat com sóc, consulto el DIEC, i em defineix òmnibus així: Vehicle públic o privat que té capacitat per a transportar més de nou viatgers, incloent-hi el conductor. És clar, hi és tot.

Públic o privat, perquè les més de 600 disposicions (jo no les he comptat, però he agafat aquesta xifra perquè és la més baixa de les que he llegit als mitjans, i tothom sap que jo sóc una persona moderada) de la llei afecten activitat pública i privada i en tots els sectors possibles, de manera que és clara la voluntat d’afectar o implicar el país en pes.

Té  capacitat per transportar més de nou viatgers. Més de nou, de deu, de vint, d’un centenar i del que li posin pel davant. Sense pensar-hi gaire, jo mateix formo part de quatre associacions o col·lectius que estan preparant al·legacions a l’avantprojecte de llei. Difícil és, per tant, que un ciutadà català no sigui afectat per alguna de les disposicions de la llei. I no em refereixo a veure’s afectat com a usuari final d’algun servei, sinó directament implicat a través de la seva activitat quotidiana. És a dir, que més de mig país n’és part interessada. En aquesta llei hi viatja un país sencer.

Incloent-hi el conductor. I doncs. El conductor, o sigui, el Govern, va en el paquet. Es posa al davant del vehicle, agafa els comandaments, i arrossega el país darrera seu. Tots junts, en la mateixa direcció, i en el mateix vehicle. Accelerem junts cap al paradís. Si l’endevinem, tots junts riurem l’èxit. Si ens estimbem, tots junts cap al precipici. Sí, senyor! Això és un país!

I què me’n dieu, de l’ambició? Diuen els que ho han comptat (altre cop, negligeixo en la meva capacitat comptable) que afecta vuitanta lleis o normes. Per tant, la diversitat temàtica és descomunal. Des dels hotelers als agricultors, de la gent del medi ambient a la de la cultura, tant per als joves com per a la gent gran, empresaris i usuaris de serveis socials, promotors de la construcció i comerç…. No em digueu que no té  mèrit situar en un mateix text legal tanta diversitat. L’habilitat i la tècnica legislativa és digna de menció. I, sobretot, sobretot, els autors del text són gent sense por. Valents com n’hi ha pocs. Perquè, ja em direu, quina feinada no tindran per posar d’acord totes les postures contraposades que es posaran de manifest, d’una banda, amb les al·legacions que rebran i, d’una altra, amb les esmenes que els grups polítics de l’oposició acumularan amb una filera de carretons a l’entrada del Parlament. Gent amb determinnació, sí senyor.

En fi. Disculpeu que us distregui. El que hauríeu de fer de manera immediata, com a bons, participatius i democràtics ciutadans, és còrrer a redactar al·legacions. Jo me n’hi vaig ara mateix.

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s

A %d bloguers els agrada això: