Joves i risc

M’acaba d’arribar el llibre Jóvenes y riesgos. ¿Unas relaciones ineludibles?. Es tracta de la publicació de les principals ponències i presentacions del primer Congrés Internacional Joventut i Societat, que es va celebrar a Girona el juny de 2009. L’organització anava a càrrec del màster interuniversitari del mateix nom, i era un intent de portar més enllà la primera edició d’aquesta oferta acadèmica de primer nivell, dedicada a futurs investigadors i professionals de les polítiques de joventut.

Cada nou paper posat en circulació al voltant de les polítiques de joventut és una bona notícia, i encara més si té origen acadèmic i independent. Amb els temps que corren, qualsevol indici de consolidació d’un espai per a les polítiques de joventut ha de ser benvingut. La crisi i les retallades universals a les polítiques públiques són dolentes per a tothom, certament; però són senzillament fatals per als més febles. I les polítiques de joventut són eternament en el paquet de les més febles.

He de reconèixer que l’any 2009, quan vaig tenir notícia de la celebració del congrés, no el vaig rebre de gaire bona gana, perquè vaig pensar (i ho vaig dir també en veu alta en algun lloc) que no era la millor idea possible realitzar una primera edició d’un esdeveniment acadèmic que pretenia tenir ressò i consolidar-se amb  alguna periodicitat, dedicada a parlar de la relació entre joventut i risc. Els que fa anys que ens dediquem d’una manera o altra a aquest sector de la gestió pública sabem el mal que fan els estereotips, i no hi ha dubte que un dels més estesos és justament aquell que associa joves amb problemes, joves amb dificultats, joves amb missatges negatius. Per molt rigorosament que es tractés el tema, i per molt rellevants que resultessin els seus continguts, em semblava que es desaprofitava una magnífica ocasió per iniciar el recorregut d’una proposta tan interessant per a les polítiques de joventut tot llançant un missatge positiu d’entrada, sense necessitat de passar pels tòpics de sempre.

Però el congrés es va fer en els termes plantejats, i amb prou èxit. I a la fi, sé i em consta que una bona part dels seus continguts justament el que pretenien era desfer llocs comuns i rebatre missatges estereotipats. En fi. Per o molt o poc crítica que fos la meva opinió sobre la tria temàtica de l’esdeveniment, el cas és que el resultat fou realment interessant. I per contradir-me a mi mateix, us reprodueixo un fragment de la presentació del llibre, en la que queda clara aquesta intenció regeneradora de la societat entre joves i risc.

En realidad, con este texto intentamos ampliar y acabar de sistematizar aquella idea que estaba en el origen del planteamiento del mencionado Congreso y que la mayoría de los ponentes invitados supieron desarrollar en sus diversos ámbitos: idea que se podría enunciar diciendo que, cuando se analiza con cierto rigor y espíritu crítico cualquier ámbito de la sociedad, las identificaciones que tantas veces se da por supuestas entre juventud y riesgos no aparecen, o no aparecen allí donde más comunmente se postulan, sino en otros lados; que los riesgos no son un rasgo propio de eso que llamamos la juventud; que reducir el riesgo a una cuestión de comportamiento nos lleva a una visión sesgada y a ocultar elementos quizá más interesantes para explicarnos cómo se pueden vivir y percibir ciertos riesgos; que cuando se dan estas relaciones entre juventud y riesgos, tienen una complejidad que no podemos obviar, o que, si no se tienen en cuenta estas y otras premisas que iremos desarrollando a lo largo del texto, no sólo se va a resentir negativamente el conomicimiento teórico que podamos aportar a las ciencias sociales y al conocimiento de nuestro mundo, sino también las intervenciones sociales que en este campo se puedan realizar.

Romaní, Oriol (et alter). Jóvenes y riesgos. ¿Unas relaciones ineludibles? Edicions Bellaterra, 2010

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s

A %d bloguers els agrada això: