Periodistes, tele-escombraria i Mourinho

Constato maliciosament una coincidència que cada cop em fa més mal als ulls, i és la cínica insistència de determinats àmbits del periodisme a rabejar-se en la descripció minuciosa i detallada de pràctiques o hàbits penosos, universalment reconeguts com a perniciosos, però que al mateix temps són font inesgotable de matèria informativa de segona o tercera fila. Em refereixo, d’una banda, als crítics de televisió, que omplen sistemàticament els seus articles amb l’atac persistent i no sempre argumentat a això que en diem tele-escombraria. I penso també, d’altra banda, en les repetitives i pesades cròniques pseudoesportives sobre les declaracions intempestives i tempestuoses de José Mourinho.

És, com si diguéssim, periodisme de confirmació. Els qui llegeixen o veuen aquesta mena d’informació estan generalment d’acord amb la posició del periodista, contrari a la televisió de baixa estofa i a l’actitud xul·lesca de l’entrenador del Madrid. Tots estan d’acord que la televisió està per sota dels mínims de la dignitat quan programa espais escombraria, que insulten la intel·ligència, que fabriquen monstres mediàtics i que no només no aporten res al bé comú, sinó que el perjudiquen seriosament. I doncs… com és que dediquen tant de temps i espai a descriure aquesta mena de programes. De fet, es produeix l’efecte contrari: en malparlen tan sovint i amb tanta animadversió, que arriben a cansar i generen un corrent de simpatia.

Gairebé tothom, d’altra banda, està d’acord quan es critica les sortides de to i el muntatge comunicatiu de Mourinho, que intenta desviar cap a ell l’atenció que normalment s’hauria de destinar al joc del seu equip. És un exemple de com no s’ha de comportar un entrenador que faci bandera de la serietat i el fair play, és un enemic sense mitges tintes perquè desperta odis a tort i a dret, és un anteheroi que personifica tot allò que no hem de ser ni fer si aspirem a ser considerats amb algun grau de dignitat.

I doncs… si tanta porqueria ens fan a la tele… si tan penós és tot el que diu Mourinho… perquè els dediquem tant d’espai en els nostres mitjans?

No sé si hi ha una resposta bona i correcta a aquesta pregunta, però jo n’aventuro una. Per començar, es tracta de periodisme sense esforç. La crítica és fàcil. Hi estem tots tant d’acord i estem tan segurs que posar-nos contra la tele-escombraria i contra Mourinho genera complicitats, que no ens podem estar de caure en la temptació. No hi ha risc. Ningú no ens portarà la contrària. Són dolents sense termes mitjos, com aquells de les pel·lícules d’abans, que ens feien xiular i picar de peus a terra quan apareixien en pantalla, al cinema. Tractar aquests temes amb persistència és, per tant, un penós i reprobable exercici periodístic. Es tracta d’un exercici de venda fàcil. No és un tema espinós,  no exigeix esforç professional, no hi ha risc en l’opinió expressada, genera complicitat i dóna públic.

Voldria, finalment, recordar només que un instrument adequat per traçar la linia editorial d’un mitjà de comunicació és la simple decisió de marginar determinats temes dels seus continguts. Si tan reprobable és el producte televisiu i tan penosa és l’actitud de l’entrenador, obviem-los. No reforcem els seus defectes donant-los protagonisme i espai. No convertim els nostres productes periodístics en una cosa tan reprobable com la que volem criticar.

One Comment

Add yours →

  1. Tu ho has dit, Pep: vendes.

    Recordo que el diari que més va vendre després de l’horripilant 11-M va ser el que a la primera plana duia les fotografies més colpidores, unes imatges que per molta gent fregaven o directament transgredien la línia dels límits de la informació i del respecte a les víctimes.

    Ja ho diuen a les pel·lícules: no és res personal, són els negocis. I així ens va.

    M'agrada

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s

A %d bloguers els agrada això: