El gran invent americà

“En conjunt, doncs, la cosa no era tan terrible com tothom s’havia imaginat que seria. A més a més, només es trobaven una vegada a l’any, i era en aquell territori neutral i dessacralitzat de la diada d’Acció de Gràcies, en què tothom menja el mateix i ningú s’escapoleix per menjar coses exòtiques -ni kugel, ni bunyols gefilte de peix, ni el maror amb rave i enciam llarg-, perquè només hi ha un galldindi colossal per a dos-cents cinquanta milions de persones, un galldindi colossal per atipar-los a tots. Una moratòria d’aliments exòtics, costums exòtics, i exclusivitat religiosa; una moratòria de la nostàlgia trimil·lenària dels jueus, una moratòria de Jesús i la creu i la crucifixió per als cristians, en què tothom de Nova Jersey i de tot arreu del país pot ser més passiu pel que fa als seus sentiments irracionals que durant tota la resta de l’any. Una moratòria de tots els greuges i totes les rancúnies, i no només per als Dwyer i els Levov sinó per a tothom dels Estats Units que recela de tots els altres. És la pastoral americana per excel·lència, i dura vint-i-quatre hores.”

Roth, Philip. Pastoral americana. La Magrana, 2010. Traducció de Xavier Pàmies

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s

A %d bloguers els agrada això: