Pacte per la cultura

43 organitzacions professionals i empresarials del món de la cultura al conjunt de l’Estat espanyol es van reunir el 17 de desembre a Madrid per debatre i acordar un document anomenat Pacto por la cultura. S’adreça a l’administració i posa de relleu una llarga llista de mancances lligades al desenvolupament cultural, al paper insuficient que juguen els poders públics per promoure’n les solucions, i a les conseqüències que l’actual context de crisi econòmica té sobre el sector, agreujant els dèficits i hipotecant les oportunitats de futur.

Per la banda catalana hi van ser diverses associacions de professionals i destacats representants d’organitzacions com la Fundació Interarts o del programa de formació en gestió cultural de la Universitat de Barcelona. El cas és que la iniciativa pretén ser un toc d’alterta i una reclamació per a l’actuació dels poders públics. En temps de crisi i de retallades resulta gairebé obvi recordar que els pressupostos de la cultura són els primers damnificats de les polítiques d’austeritat, i als greuges habituals i crònics s’hi afegeixen els mals de les escapçades discrecionals de recursos.

Parlant de cultura resulta difícil posar en comú realitats tan diverses i disperses com les que es donen al conjunt de l’Estat, més tenint en compte que en el nostre cas la teòrica exclusivitat competencial de la Generalitat hauria de diferenciar mesures i criteris. Però certament, a determinat nivell estructural, els patiments són similars i l’origen dels problemes equiparable. No sobren, per tant, posicionaments per fer valer públicament les reivindicacions del sector. Caldrà veure, però, si tot plegat es tradueix en algun efecte visible i avaluable. I si les administracions, les que siguin de les diverses que s’haurien de sentir interpel·lades, donaran alguna resposta efectiva, traduible en mesures concretes.

Aquí sota us deixo l’enllaç amb el text del Pacto por la cultura.

Pacto por la cultura

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s

%d bloggers like this: