Catifa roja

Detalls d’una cerimònia que cada cop s’assembla més a les avorrides cerimònies dels països amb estat. Entre el defecte i la virtut, per tant. No ens fixarem, així doncs, en la reivindicació que per la seva simple existència implica l’Acadèmia del Cinema Català, ni en la feixuga recerca de notorietat i glamur en què persisteixen els Premis Gaudí, sinó en algunes coses que van dir alguns dels seus protagonistes. I destaco, per ordre d’importància (aquí mana la meva subjectivitat), Jordi Dauder, Artur Mas, Ferran Mascarell, Agustí Villaronga, Emili Teixidor i Quim Masferrer.

Admirable  l’estampa de Jordi Dauder regalant-nos, una vegada més, un discurs abrandat, malgrat la malaltia, amb veu i dicció ferma. Va demanar (de fet, gairebé podem dir que va exigir) que no es retallin els pressupostos de la cultura, i va provocar un moment deliciós, magníficament recollit pel realitzador televisiu, quan Artur Mas es va inclinar des del seu seient en direcció a Ferran Mascarell per dir-li alguna cosa pressumptament enginyosa, atesa la rialla continguda d’ambdós. Imaginar costa poc, i des del meu barri creiem que li va dir alguna cosa així com “au, noi, aquest encàrrec és tot teu! Entoma!”.

Però Dauder va fer honor al tòpic de la seva flaca mitinesca i va acabar reivindicant la república de la cultura i la república de… qualsevol cosa. Puny alçat i to contundent, mirada penetrant i galtes tremoloses, sacsejades pel gest enèrgic.

El triomfador objectiu de la nit, és clar, fou Agustí Villaronga, sobreguardonat a l’estil holliwoodià, impulsant el seu Pa negre i els protagonistes del film al particular star system català. Però no oblidéssim pas que va oferir el Gaudí al millor guió a l’autor de l’obra original, Emili Teixidor. Tal com ell va remarcar, no li dedica el premi sinó que li’l ofereix. Haurem de seguir atents a les informacions per saber si l’escriptor l’accepta.

I una nova dosi de l’humor rural de Quim Masferrer. L’home va ser brillant en determinats passatges, i una mica excessiu en d’altres. Proposo un veto a la seva vena com a cantant; el número musical que ens va estampar a mitja gala va ser, més que discret, dolent. Però el balanç global de la seva feina no és pas negatiu, de manera que haurem de destacar, si de cas, la promesa que pressumptament li va arrencar a Artur Mas, en directe i sense vergonya, sobre la duplicació dels ajuts al cinemà català en aquest nou any, acabat d’estrenar. En aquesta ocasió no vam veure si Mas passava algun missatge a Mascarell, però bé que ho podria haver fet, ja que el context no sembla que faciliti la fiabilitat d’aquesta promesa robada.

En fi, sentenciem que a Catalunya també tenim catifa vermella. Roja, podríem dir, per a gaudi de Jordi Dauder.

One Comment

Add yours →

  1. Preguntes després d’haver vist la gala: On hi havia catifa vermella? Havia passat mala nit el president de l’Acadèmia? Per què la seva parella recordava a la Laia de “Porca misèria” i no pas la Lídia de “La Riera”? Per què s’avorreix tan el gremi quan es fan la festa de final de curs? per què hi havia tants homes al costat d’homes i tantes dones al costa de dones? Per què els presentadors estaven tan nerviosos si no els havien nominat? Per què la Carulla va cometre el lapsus d’anunciar “la millor pel·lícula no catalana” i l’errada de consultar a la seva parella si es prenien el cava mentre sortien de l’escenari?

    Per cert, em va agradar el gag de Masferrer retardant el ritme de la gala i el gag de l’amenaça de les 5 tones.

    En fi, no sé si calen aquestes gales. Si més no, cal que la televisió aposti pel cinema. Finalment s’han cregut l’etiqueta de cinema en català?

    M'agrada

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s

A %d bloguers els agrada això: