Del segle XIX al XXI

Algú va dir a l’assemblea de socis de l’Ateneu Barcelonès que es va celebrar ahir que un cop recuperat i millorat el patrimoni físic de l’entitat calia també fer les reformes pertinents als continguts de l’entitat. El cas és que es va aprovar per una majoria aclaparadora la nova proposta d’Estatuts que va presentar la Junta Directiva. A més d’incloure totes aquelles reformes a què obliga l’adaptació al nou Codi Civil, es va aprofitar per renovar i actualitzar un munt de disposicions estatutàries que havien quedat clarament obsoletes o bé que mantenien sistemes de funcionament absolutament allunyats de l’actual dinàmica de gestió, perfectament professionalitzada i modernitzada. Els canvis d’ahir, si voleu, es podrien arribar a entendre com una adaptació administrativa de l’entitat sense més importància, però la veritat és que culminen un llarg i intens procés de transformació de l’entitat que es tancarà amb èxit aquest final d’any, amb la commemoració del seu 150è aniversari. En set anys (2004-2010) l’Ateneu Barcelonès haurà passat del segle XIX al segle XXI, directament, sense passar pel segle XX.

Des d’una cabina de control tècnic perfectament habilitada es va fer baixar del sostre una gran pantalla per projectar-hi els canvis més rellevants dels estatuts al mateix temps que es tancava un nou finestral que obre la Sala d’Actes de l’Ateneu a la Plaça Vila de Madrid. Tot de forma mecanitzada i silenciosa. Era la presentació en societat de la nova Sala d’Actes, la darrera reforma física realitzada a la Docta Casa. És, si voleu, una pura anècdota; però és també una excel·lent manera de visualitzar el salt brutal que ha fet l’entitat. El darrer acte que, mesos enrera, s’havia celebrat en la mateixa sala abans de l’assemblea d’ahir  no comptava amb els mínims recursos tècnics, es va realitzar envoltat de velluts foscos, rònics i empolsinats, amb parets escrostonades, amb un escenari que cruixia a cada passa dels ponents i que obligava les primeres files de la platea a estirar el coll amb el risc evident d’una tortícoli, sentint el soroll de fons del carrer de la Canuda i el d’altres moviments estridents de la pròpia entitat…. Ahir no. Ahir la sala d’actes era lluminosa, moderna, segura, còmoda, agradable i funcional. I el que podem dir de la seva Sala d’Actes ho podem dir, en general, de l’entitat. Avui l’Ateneu és lluminós, modern, segur, còmode, agradable i funcional. I jo encara hi afegiria adjectius com dinàmic, actiu, democràtic, participatiu, il·lusionat, rejovenit i… deixeu-m’ho dir, simpàtic.

Molta gent ha sumat esforços per fer possible aquesta transformació al llarg dels darrers anys. Però jo tinc clar que el mèrit fonamental resideix en Oriol Bohigas, el president que ha conduït l’entitat al present i que l’ha preparat per al futur. El seu entusiasme i obstinació han fet possible el gir copernicà que ha fet l’entitat. Ha cohesionat i sintetitzat el delit de la majoria d’ateneistes i d’un munt d’opinions diverses i tot sovint contradictòries, per construir un projecte que, com tots, és perfectible, però que la història reconeixerà com a central i referencial per a l’entitat.

Ahir, malauradament, Bohigas no era present a l’assemblea perquè algun inconvenient de salut li ho va impedir. Però una de les gràcies del seu doble mandat a l’Ateneu és que ha sabut impregnar l’entitat d’un esperit perfectament reconeixible en tota la seva activitat i iniciatives. És l’esperit Bohigas, certament. I ahir es respirava aquest esperit, encara que ell no hi fos present. Desitgem-li una ràpida recuperació per tal que pugui culminar i rematar amb brillantor l’entrada de l’Ateneu al futur.

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s

%d bloggers like this: