Lluernes

“Primer de tot només vam veure dues o tres taquetes verdes que planaven suaument entre els arbres i que no paraven d’espurnejar. Però cada cop n’apareixien més, fins que hi va haver parts senceres de l’oliverar il·luminades d’una curiosa fulgor verdenca. Mai no havíem vist tantes lluernes juntes en un sol lloc; volaven ràpides i en grups densos entre els arbres i s’arrossegaven pertot, a l’herba, als arbustos, als troncs de les oliveres… Planaven com eixams, fins damunt dels nostres caps, i en van aterrar a les tovalloles i tot.  Semblaven brases d’un color verdenc. S’endinsaven a torrentades cap a la badia, mil espurnes s’arremolinaven damunt l’aigua… Després, en combinació perfecta, van aparèixer les belugues. Van venir en renglera cap a l’interior de la badia i fendien rítmicament l’aigua amb uns lloms que semblaven pintats de fòsfor. Es van quedar al centre de la badia i van començar a nedar en cercle, a capbussar-se i a fer giragonses. De tant en tant es dreçaven ben dretes fora de l’aigua i després tornaven a submergir-se en una magnífica conflagració de llum. Les lluernes a sobre i les belugues fúlgides a sota feien una escena fantàstica. Fins en vèiem els solcs lluminosos a sota la superficie, les belugues que feien dibuixos fulgents per sobre del fons arenós, i quan saltaven enlaire desprenien gotes d’aigua com veritables maragdes incandescents. Mai no sabies si allò que veies era la fosforescència o les lluernes. Vam contemplar l’espectacle prop d’una hora, fins que les lluernes van tornar a terra ferma i costa avall. Llavors les belugues es van arrenglerar i van endinsar-se rabents mar endins. Al seu darrere, un rastre encès de mil espurnes, una brasa enorme estesa per tota la badia que lentament es va esvanir.”

Durrell, Gerald. La meva família i altres animals. Empúries, 2008. Traducció de Pep Julià.

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s

A %d bloguers els agrada això: