Joventut i Europa

Durant 2010 s’ha desenvolupat amb força l’European Knowledge  Centre for Youth Policy (EKCYP), una plataforma web que preten recollir, organitzar i intercanviar dades i coneixement sobre les polítiques de joventut. El projecte està impulsat a mitges i sota la fòrmula del partenariat per la Comissió Europea i el Consell d’Europa i s’enmarca en les noves directrius que la Unió Europea vol promoure en relació amb les polítiques de joventut. Philipp Boetzelen, alemany expert en la màteria i un dels impulsors inicials del projecte, al qual vaig conèixer en el recent congrés Jóvenes Construyendo Mundos que es va celebrar a Madrid, m’explica que en la filosofia de fons de la proposta hi ha la idea que les polítiques de joventut s’han de fonamentar en els fets i les circumstàncies més immediates i concretes, defugint models excessivament teoritzats o allunyats de la realitat. Sembla clar que en aquesta nova orientació hi té molt a veure aquesta crisi omnipresent, que fa passar pel garbell de les dificultats econòmiques tota política relacionada de prop o de lluny amb l’atenció a les persones.

Al marge de l’encert o no d’aquesta nova direcció política decidida en el marc europeu, la plataforma és, en tot cas, del màxim interès. Hi podeu accedir a través d’aquest enllaç. Intenta posar en contacte estudiosos, investigadors, responsables tècnics i joves implicats en les polítiques de joventut per acumular coneixement i fomentar l’intercanvi d’experiències i propostes de treball. La informació s’hi organitza per països i per temes i sempre hi ha una introducció des de la perspectiva europea. Hi ha per a cada cas una bibliografia de documents essencials, elaborada per experts. S’hi pot trobar, entre d’altres, un glossari de conceptes sobre política de joventut desde la perspectiva europea, una base de dades sobre experts en joventut, una biblioteca virtual, una base de dades de bones pràctiques, un servei de novetats o notícies i moltes altres funcionalitats.

L’accés com a usuari  a la plataforma permet usar tots els materials que hi són continguts però, a més, fa possible aportar-hi informació (notícies sobre esdeveniments, articles, documents o bibliografia, propostes de bones pràctiques…), de manera que és útil també com a plataforma de difusió de la pròpia activitat tècnica.

És un bon instrument de treball per a qualsevol responsable de polítiques de joventut que es plantegi anar més enllà del seu entorn immediat en la recerca de models i propostes de treball concretes. Una manera concreta i, de fet, ben simple, de fer això de què sempre ens omplim la boca i que rarament complim: la necessitat de relacionar-nos amb l’exterior per posar en comú experiències i coneixement i, sobretot, per aprendre dels errors i dels encerts dels altres. Que ens mirem una mica menys el melic, vaja.

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s

A %d bloguers els agrada això: