I de sobte… la guerra

“Si avui, reflexionant amb calma, ens preguntem per què Europa va anar a la guerra el 1914, no hi trobarem ni un sol fonament raonable, ni un sol motiu. No era una qüestió d’idees, i menys encara dels petits districtes fronterers; no ho sé explicar de cap altra manera que no sigui per aquest excés de força, per les tràgiques conseqüències d’aquest dinamisme interior que durant quaranta anys havia acumulat pau i se’n volia descarregar per la força. Tots els Estats van tenir de cop i volta la sensació de ser forts, oblidant que els altres sentien el mateix; tots en volien més i tots volien alguna cosa dels altres. I el pitjor de tot va ser que ens va enganyar precisament la sensació que tots més estimàvem: l’optimisme comú. Perquè tothom creia que, al darrer moment, l’altre s’espantaria i es faria enrere; i, així, els diplomàtics van començar el joc del bluf recíproc. (…) I també nosaltres, els esriptors, formàvem part de les files en contra de la guerra, encara que, com sempre, de manera individual i aïllada, en comptes d’estar units i decidits. L’actitud de la majoria d’intel·lectuals era malauradament d’una passivitat indiferent, perquè, gràcies al nostre optimisme, el problema de la guerra, amb totes les seves consequències morals, encara no havia entrat dins el nostre horitzó interior: en cap dels escrits fonamentals dels caps de brot de l’època no es troba una sola exposició de principis ni un sol avís arravatat. (…) El camí davant meu, a l’edat de trenta-dos anys, s’estenia clar i planer; el món se m’oferia bell i ple de sentit com una fruita exquisida en aquell estiu radiant. I jo l’estimava pel seu present i pel seu futur encara més esplendorós. Aleshores, el 28 de juny del 1914, va sonar aquell tret a Sarajevo que, en qüestió d’un segon, va esbocinar com si fos un càntir buit de terrissa, el món de seguretat i de seny creador en què ens havien pujat i educat i que havíem adoptat com a pàtria.”

Zweig, Stefan. El món d’ahir. Memòries d’un europeu. Quaderns Crema, 2006. Traducció de Joan Fontcuberta.

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s

%d bloggers like this: