Així estem

La Vanguardia ha decidit rebaixar l’eufòria convergent i en els dades del seu darrer baròmetre polític allunya la federació nacionalista d’una hipotètica majoria absoluta. Els sociates respiren, certament, però continuen condemnats a basar bona part de les seves esperances en l’ensopegada del contrincant, gairebé resignats a obviar les pròpies possibilitats d’encert. Diu Iceta que ho tenen difícil, però no impossible, i mentre, el President Montilla apura dates en la convocatòria electoral per guanyar aire i marge de maniobra, per escàs que pugui ser.

El diari dels Godó permet dibuixar també un lleu somriure en llavis republicans, perquè ERC recupera parcialment les seves expectatives de vot, i sembla que la caiguda, que hi és, podria no ser tan greu. Coincideix això amb una “carta als independentistes” que, escrita per Joan Puigcercós, algú m’ha fet arribar. Esquerra està en plena campanya de reivindicació del seu paper en el desencadenament de l’actual situació de teòric creixement del sentiment independentista. Segons aquesta idea, els set anys de tripartit no hauran servit per fer passes eficaces (jurídicament parlant) en el camí de la independència, però sí per descartar altres opcions que fins al moment eren tingudes per més “serioses”. Prestigiosos autonomistes i ponderats federalistes han reconegut públicament i en veu alta que les seves propostes d’encaix a l’Estat han fallat estrepitosament, i després de constatar el fet precís, no troben via alternativa per mantenir els seus respectius posicionaments polítics. I no parlo per parlar: Jordi Pujol ha afirmat que la via que va impulsar durant 23 anys no ha estat validada, i personatges diversos com Ferran Mascarell o López Burniol no s’estan de dir que la via independentista no es pot menystenir i ha de ser tinguda en compte. I avui mateix, aquest inefable constructor d’argumentacions assenyades que es diu Antoni Puigverd diu a La Vanguardia que el PSC ha fracassat (sí, sí, fa servir aquest verb) en la seva intenció d’integrar autòctons i nouvinguts en un únic projecte de país, malgrat haver aconseguit la major acumulació de poder polític que mai ningú no ha tingut a Catalunya.

ICV i el PP, per la seva banda, i cadascú des de la seva perspectiva, van confirmant que repeteixen (més o menys) resultats de les anteriors eleccions i es mostren satisfets en públic. Penso que a ICV estan extremadament contents perquè veuen que els “fiascos” repetits en diferents àrees de govern que han estat a les seves mans no els passen factura i mantenen la fidelitat dels seus, i que el PP, de moment, no surt erosionat malgrat les furibundes campanyes anticatalanistes que (explícitament o  implícitament) ha desplegat arreu de l’Estat durant els anteriors anys.

Per la banda baixa, baixíssima, els Ciudadanos, el Reagrupament i la Solidaritat tenen aire per continuar confiant en repetir o fer-se presents per primera vegada, per molt que testimonialment, i per tant extremen els seus esforços per fer-se veure, per molt que dia darrera dia es confirma la seva capacitat residual de captar suports.

Afortunadament, sembla que els xenòfobs de Plataforma x Catalunya ho continuen tenint malament.

I les enquestes diuen que el nombre d’indecisos és més alt que mai. I que en molts casos les teòriques adscripcions ideològiques no es corresponen amb la intenció de vot. I que la valoració dels líders és oscil·lant amb tendència a la baixa en tots els sectors. I que no hi ha opció política, ni tan sols la que es preveu com a guanyadora, que protagonitzi onades d’entusiasme (o de canvi, com diuen els més optimistes).

I és això el que ens trobem en tornar a començar el curs polític. En plena orgia de càlculs i tacticismes. Ni tan sols els opinadors periodístics que tradicionalment són més favorables a les opcions convergents se senten amb forces de fer discursos optimistes.

El país té ganes de política. Necessita política. Demana política. Però els polítics no saben per on començar.

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s

A %d bloguers els agrada això: