Desistir de viure

Aleshores l’Avram havia desistit de viure, just en aquell moment hi havia desistit de veritat. No quan es va quedar tot sol en el baluard durant tres dies i tres nits. Tampoc quan els soldats egipcis el van treure de l’amagatall, el van fer pujar al camió i el van apallissar mortalment, cops de puny, puntades de peu i batzegades amb els fusells. Tampoc quan els camperols egipcis es van abraonar contra el camió, a la carretera, per linxar-lo. Tampoc durant els dies i les nits dels interrogatoris i de les tortures, quan no el deixaven menjar, beure ni dormir, quan li feien passar hores dempeus al sol o quan el tancaven dies sencers en una cel·la on només podia estar dret. Tampoc quan li van arrencar una a una les ungles de les mans i dels peus, ni quan dels braços el van penjar del sostre i li van fuetejar les plantes dels peus amb una porra de goma, ni quan li van fer xocs elèctrics als testicles, als mugrons i a la llengua, ni quan el van violar… En totes aquelles ocasions sempre havia tingut alguna cosa on agafar-se, mitja patata que un carceller compassiu li havia posat d’amagat a la sopa, el piu-piu d’un ocellet que sentia o que creia sentir cada matí, probablement en despuntar el dia, les veus d’alegria de dos infants,(…). Però allà, en aquell pati fastigós contigu a la paret de ciment de la presó, amb el filat de punxes en un extrem i aquell oficial magre que ara se li havia apropat mitja passa més, que el tenia com qui diu a sobre per fotografiar el seu últim instant, abans que tot ell estigués colgat de terra i aquesta se l’hagués engolit, ja no volia seguir vivint, no volia seguir viu en un món on podien passar coses com aquella, en un món on un home podia fer una fotografia d’un altre mentre l’enterraven viu. L’Avram va desistir de viure, va morir.

Grossman, David. Tota una vida. Edicions 62, 2010 (traducció de Roser Lluch i Oms)

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s

A %d bloguers els agrada això: