Entre uns i altres

Anem a pams i per ordre:

1. Allò desitjable és que la manifestació del dia 10 de juliol sigui encapçalada pel President de la Generalitat. Si algun dia els llibres d’història han de referir-se a aquesta manifestació, ho faran, entre d’altres coses, perquè estava encapçalada per la màxima autoritat de Catalunya.

2. Afirmo el punt anterior amb independència del color polític que tingui el President. Per a aquest acte, en aquest moment, no és important la ideologia ni el posicionament partidista sinó la simbologia que necessàriament acompanya el nostre President i la nostra màxima institució de Govern. Si es queixa el President de Catalunya, es queixa Catalunya.

3. Està bé que la manifestació estigui encapçalada per la senyera. Si parlem d’unitat, ens cal el símbol menys discutible, el més evident, el més clar, l’únic contra el que ningú no ha de poder abocar crítiques.

4. El lema proposat i defensat per Òmnium Cultural: “Som una nació. Nosaltres decidim” és absolutament transversal i, a la llum de les afirmacions i posicionaments de tots els partits que fins al moment s’han mostrat contraris a la sentència del Tribunal Constitucional, hauria de ser assumible de forma universal. El lema és, al cap i a la fi, congruent amb gairebé tot el que han dit sobre l’estatut i la sentència els màxims dirigents del PSC (si n’exceptuem algun que exerceix la política a Madrid).

5. En conseqüència, no hauria de ser un impediment per al President  (del PSC, tot i que ja hem dit que això no és important  per a l’objectiu de la manifestació) el lema de la manifestació.

6. Ara bé, per molt que ens costi d’entendre, el  President creu que  el lema no és prou transversal o que dificulta la volguda unitat. No li acabem de veure la lògica a aquesta afirmació, però això és el que diu. Si el resultat d’aquesta opinió és que el President de Catalunya ha d’anar en segona fila a la manifestació, penso que ha de ser perfectament assumible fer un canvi en l’encapçalament de la manifestació per posar-hi la senyera. Seria força ridícul relegar  el President a un lloc secundari, a banda que institucionalment poc defensable.

7. Els qui s’oposen a fer el canvi tenen raó quan diuen que la manifestació està planejada des de fa un any i que la invitació del President a tots els catalans a sumar-s’hi no hauria de modificar les decidisons ja preses, i més quan el lema triat és francament tou, gens agressiu, i en uns termes assumibles per tots els grups polítics que estan d’acord a manifestar-se.  Al mateix temps, però, penso que s’equivoquen quan adopten una postura monolítica, perquè en José Montilla no veuen el President de la Generalitat sinó un dirigent del PSC. Canviar el lema perquè ho demana el líder de només un dels partits participants no és raonable. Però sí que ho és si el qui ho demana és el President de la Generalitat. Sigui del color polític que sigui, és el President de Catalunya, i està assumint amb dignitat el paper reivindicatiu i d’exigència nacional que d’ell s’ha d’esperar. Ha de tenir, per tant, la capacitat de proposar canvis per garantir allò que des del seu punt de vista farà possible una unitat real  en la manifestació.

8. Per als qui defensen el lema no ha de ser un problema, òbviament, manifestar-se portant entre mans una senyera. I tampoc hauria de ser un problema que darrera d’aquesta senyera hi hagués una segona capçalera amb el lema que cadascú vulgui triar i defensar. I una tercera,  i una quarta… i les que calgui. Mentre no contradiguin la voluntat unitària de defensa de l’autogovern català (amb la intensitat que cadascú consideri oportuna) no hi hauria d’haver problema.

9.  Per tant, i a la vista de la situació creada, caldria un acte de generositat dels defensors del lema per acceptar que no sigui necessàriament a la capaçalera de la manifestació, i un acte de valentia per part del President i d’aquells que en aquest tema li fan costat per acceptar que, a banda de la inqüestionable senyera, hi pugui haver altres missatges,  no contradictoris, que motivin i impulsin la participació de tants sectors catalans i catalanistes com sigui possible.

No es tracta de fer claudicar ningú. Es tracta que tothom es mostri una mica intel·ligent i generós. No es tracta de fer concessions a l’adversari polític, sinó de mostrar-se responsable davant del país.

One Comment

Add yours →

  1. La manifestació té pinta de ser un mer acte electoral convergent, amb radicals patriòtics exaltats que tan sols pretenen acorralar i escridassar a qualsevol mostra de progressisme. Montilla pot donar gràcies si surt amb vida!
    I no és per defensar l’Estatut, en absolut! Serà exclusivament per indepes amb el carnet de CIU a la boca!

    I per postes hi assistiran grupuscles nazis catalanistes com Unitat Nacional Catalana (UNC).

    M'agrada

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s

A %d bloguers els agrada això: