La política cultural catalana, a la vista

El web de la International Federation of Arts Councils and culture Agencies (IFACCA) acaba de penjar un informe sobre la política cultural catalana. És la primera vegada que aquest organisme, que agrupa els ministeris o departaments de cultura estatals i els consells de les arts d’arreu del món, es fa ressò de la realitat catalana amb aquesta intensitat. El podeu trobar en aquest enllaç. En la mateixa presentació de l’informe s’explicita que és la primera vegada que es realitza un informe d’aquesta transcendència per a una política cultural sostinguda sense el marc ni el suport d’un estat. Catalunya torna a ser, també en això, referent.

A finals de l’any passat el nostre Consell Nacional de la Cultura i de les Arts (CoNCA) es va associar a l’IFACCA, aportant ja en aquell moment la singularitat catalana, el primer territori del sud d’Europa en el qual es posa en funcionament un organisme creat a partir del referent anglosaxó dels Arts Councils. Aquesta simple novetat ja tenia prou relleu. Ara, amb la publicació d’aquest informe, l’IFACCA reincideix en la difusió i explicació de la nostra realitat cultural, i dona fe de l’existència d’un sistema cultural català.

L’informe en qüestió segueix la metodologia del Consell d’Europa ERICarts pels informes sobre polítiques culturals, i s’ha elaborat sota l’auspici del Compendium of Cultural Policies and Trends in Europe, una organització europea d’investigadors que promouen amb ambició i extensió creixent la elaboració d’aquests documents de periodicitat anual. Tenen una gran importància, ja que analitzen sota els mateixos paràmetres les dades de les polítiques culturals de molts països, de manera que en facilita el contrast i la comparació. Es tracta, de fet, de generar un marc comú d’anàlisi i coneixement cultural. L’autora de l’excel·lent informe català és Anna Villarroya Planas, professora de la Universitat de Barcelona.

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s

%d bloggers like this: