El president assassí

L’any passat, Estemírova es va permetre de criticar, a la televisió russa, la política de Kadírov del vel; va declarar que, per bé que ella se’l posava, per respecte, quan visitava segons quines famílies als pobles, es negava a dur-lo en el seu lloc de treball, a la Prokuratura o bé als ministeris, i que “el govern no tenia dret a ficar-se en la vida privada dels ciutadans”; uns quants dies més tard, la va convocar Ramzan (Kadírov), que va insultar-la i li va dir que els cabells  nus l’excitaven, i que si volia excitar-lo és que era una puta, no una dona, i després li va dir, segons Memorial: “Sí, en efecte, tinc les mans brutes de sang. I no me n’avergonyeixo. He matat i continuaré matant les males persones. Estem lluitant contra els enemics de la República”. Natàlia Estemírova, sense cap mena de dubte, era una mala persona, una enemiga de la República. Oleg Orlov, a qui conec una mica, no és un home que perdi la sang freda ni el sentit de la mesura, i per això, quan vaig llegir el que va escriure la nit de l’assassinat, vaig poder mesurar tota la ràbia i l’amargor i també la desesperada culpabilitat que devia posseir-lo: “Sé qui és el responsable de l’assassinat de Natàlia  Estemírova, n’estic segur. És un home que tots coneixem. Es diu Ramzan Kadírov, és el president de la República txetxena. Ramzan ja havia amenaçat Natàlia, l’havia insultat, la considerava una enemiga personal. No sabem si l’ordre l’ha donat ell mateix o si prové del seu entorn més proper, que ha volgut donar una alegria al cap. I el president Medvédev, visiblement, està content de tenir un assassí al capdavant d’un dels Estats de la Federació Russa”. Orlov se sent resposable d’aquesta mort, però sap també qui n’és l’autor i ho afirma, diu obertament en veu alta allò que tothom ja sap: que Ramzan pot ser moltes coses, però que és per damunt de tot un assassí.

Littell, Jonathan. Txetxènia, any III. Traducció de Pau Joan Hernández. Quaderns Crema, 2010.

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s

%d bloggers like this: