I el capellà… on era?

De Cronenberg a Berlanga. Així titula la magnífica revista JAÇ l’article en el qual Martí Farré explica un episodi que sens dubte passarà a la història de la música. Ens costarà decidir si el classifiquem com a episodi surrealista o bé com a episodi vergonyant i patètic, però el cert és que ha estat excusa suficient per desencadenar un debat que, més enllà de l’anèdota precisa, té interès. On són els límits del jazz, si és que en té?

El 17 de desembre passat, el grup de Larry Ochs, que inspira i acompanya el cinema de David Cronenberg, actuava al cicle de jazz de Sigüenza (Castella – La Manxa), un dels més sòlids i interessants de la península. L’actuació fou memorable, però en finalitzar es va reproduir una escena pròpia del cinema de Berlanga, aparentment matusser per la forma però innegablement intel·ligent en la descripció del país i la seva gent, fent bons els ptijors tòpics sobre l’Espanya profunda. Una parella de la guàrdia civil va irrompre a la sala a requeriment d’un espectador que se sentia estafat perquè assegurava que allò que havia sentit no era jazz. Els uniformats van donar la raó a l’espectador irat (que una parella de la guàrdia civil s’atreveixi a opinar en públic sobre la qualitat i característiques d’un concert de jazz és propi d’una república bananera o d’un país modern i avançat, en el qual els més insospitats personatges tenen coneixements de música culta?), i van reclamar la presència de l’alcalde per tal que donés explicacions. Els organitzadors del festival van demanar als crítics musicals presents a la sala (entre ells el de la revista JAÇ) que expliquessin a l’alcalde que allò, efectivament, era jazz o que, en tot cas, era perfectament defensable que es programés en un cicle de jazz. Els periodistes, òbviament, van donar suport als promotors, però em sembla que encara cacen papallones, intentant entendre què va passar.

L’espectador que se sentia estafat va omplir el full de reclamació que li van facilitar a la taquilla,  i hi va fer constar que havia patit una “contraindicació psicològica” per haver sentit el que ell en deia “música contemporània” per comptes del jazz que li prometien en el programa. En fi.

Certament, no es pot passar de Cronenberg a Berlanga d’una forma suau, sense fer trencadissa. Llàstima, però, que el quadre costumbrista no es va completar del tot: per completar el trio d’autoritats hispàniques, a la guàrdia civil i a l’alcalde s’hi hauria hagut d’afegir el capellà. On era, aquest servidor de Déu? És que no van a concerts de jazz, els capellans d’aquest país? Bé… de jazz…. o de música contemporània.

En tot cas, recomano vivament que llegiu l’article de Martí Farré i l’entrevista que Pere Pons li va fer posteriorment al propi Larry Ochs, al número 30 de la revista JAÇ. Són de col·leccionista.

4 Comments

Add yours →

 1. Més enllà de l’escena efectivament berlanguiana, la irada reacció de l’espectador és comprensible si tenim en compte què ens intenten vendre ben sovint. Desconec la música en qüestió i, com que a diferència de la Guàrdia Civil jo no faré veure que sé el que no sé, no valoraré aquest cas. Però sí que ens hem d’atrevir a dir, a vegades, que el rei va despullat i que els que ens venen com a “art contemporani” sovint és una acumulació de despropòsits.

  Massa transgressió buida, massa rebelar-se contra no se sap què ni qui ni com. Massa culte on hauriem de trobar cultura.

  M’agrada aquest bloc. El seguiré.

  Siau!

  M'agrada

 2. Gràcies, blaufosc, i benvingut.

  M'agrada

 3. Els articles d’en Martí Farré som sempre esplèndits.
  Ana.

  M'agrada

 4. Els articles que generalment fa Martí Farré són propis de diari de tirada nacional. És un excel·lent cronista, amb un to sempre irreverent.

  M'agrada

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s

%d bloggers like this: