Especialistes… en tot

En el fons els admiro. Són capaços d’emetre opinions d’una contundència insuperable, imparteixen coneixement amb generosa prodigalitat, claven sentències inapelables, afirmen sense un bri de dubte, concedeixen  matisos magnànimament i s’erigeixen en guardians del pou profund del saber humà. Són els opinadors professionals, els experts en qualsevol cosa, o sigui… en tot. Escriuen articles als diaris, són tertulians de ràdio, se’ls disputen als programes televisius de debat, dicten conferències i, crec jo, quan són a casa, es miren tendrament al mirall i es declaren amor infinit i incondicional.

Són tan bons que opinen de tots els temes possibles. Ara pontifiquen sobre l’energia nuclear, demà opinaran sobre la tàctica de Guardiola i demà passat es convertiran en crítics teatrals de primer nivell. Són comentaristes distesos de les tafaneries del cor, coneixen els racons ocults de l’alta política, tenen múltiples contactes internacionals que els tenen a punt, sempre, alguna dada confidencial i exclusiva. Els professors universitaris són els seus amics preferits, però no fan fàstics als còctels de societat i es troben al foyer del Liceu amb el més florit del món econòmic del país. Són fins gastrònoms i s’atreveixen a endevinar vins a ulls clucs, tenen sempre alguna informació rellevant sobre qualsevol comarca concreta del país i són bons amics d’una significativa llista d’alcaldes. Alternen relacions amb representants de tots els colors polítics; se’ls coneix adscripció ideològica però gairebé mai són sectaris, perquè amb tothom s’avenen i amb tothom entaulen conversa quan coincideixen en events del més variat signe. Diuen que són refractaris al poder però sempre hi són ben a prop. Davant de les noves polèmiques tendeixen a ser crítics amb l’administració, i només en salven algun dirigent, de tant en tant, perquè el coneixen i donen fe pública de la seva honestadat, per molt que l’hagin acusat de ser deshonest. Això sí, quan una sentència és ferma i condemnatòria, no tenen amics, perquè la justícia és la justícia i qui la fa la paga, faltaria més. I llavors sempre recorden que el coneixien, però que sempre havien tingut alguna sospita soterrada. Ja deia jo, ja.

Són fins intèrprets de la realitat, i en tots els afers són capaços d’elevar a la llum pública un element d’anàlisi que a tothom havia passat desapercebut. Sempre tenen un as a la màniga, i sempre es guarden una revelació cabdal per al final.

De tant en tant algú els diu que les seves opinions són un pèl superficials i que rarament arriben al fons de la qüestió, que del tema en debat tenen només una informació parcial, que matarien abans de deixar una pregunta sense resposta, que es contradiuen tot sovint de tan humans com són, que no admeten errors sinó diferències de matís, que improvisen criteri i amb alguna freqüència emeten judicis injustos amb determinats professionals, que els supera l’ego i que s’enfilen a la parra, que quan els pesquen dormint a la figuera fugen d’estudi i que és estrany que puguin tenir amics a dreta i esquerra. Però tampoc no feu gaire cas d’aquestes crítiques; l’excel·lència sempre desperta enveja. Ells s’ho miren i s’ho escolten amb condescendència i anoten a l’agenda la data de la propera tertúlia sense sentir-se afectats. I és que són tan bons…

Em direu que no tots són així, i segurament teniu raó. Però els que no són així no em fascinen tant; són massa coherents per brillar amb llum pròpia, intel·lectuals sense mèrit.

Ai, els opinadors professionals, els especialistes en tot… com els admiro!

One Comment

Add yours →

  1. Jo sempre he volgut ser un tertulià en un programa matinal i posar a parir a tothom pq si!

    M'agrada

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s

A %d bloguers els agrada això: