Excés de velocitat

Segur que hi ha una raó tècnica perfectament explicable i amb tot el sentit del món, però els que ens mirem això de les competicions esportives amb un cert escepticisme no podem fer altra cosa que sorprendre’ns, un cop més. La organització del rallie Dakar (que ni es fa ni passa per Dakar, per cert) ha penalitzat el motorista català Marc Coma per… excés de velocitat!

Participes en una cursa (la gràcia de la qual, si ningú no em corregeix, consisteix a arribar a la meta abans que la resta de participants) i et penalitzen per excés de velocitat! En fi. Segur que la meva ignorància sobre els secrets del motor (continuo posant serioses objeccions al fet que una activitat centrada en l’eficàcia d’aparells mecànics sigui considerada un esport) és l’explicació a la meva perplexitat, però he de fer notar que cap dels mitjans de comunicació (i en són uns quants, i de reconegut prestigi!) que jo he vist, sentit i llegit en relació a aquesta notícia no han explicat la raó tècnica d’aquesta sanció. Perquè? No la saben? Accepten acríticament la sanció sense posar-la en dubte? Consideren que el coneixement d’aquesta norma és tan essencial que tothom n’ha d’estar al cas i, per tant, és innecessari donar explicacions? Quedi aquí constància de dues coses: aquest cas demostra, per una banda, la mala praxi professional dels periodistes esportius, que perden minuts i fins i tot hores explicant autèntiques ruqueries al voltant dels esportistes i no esmercen ni dos segons a donar explicacions sobre una qüestió essencial d’una competició a la que donen màxima prioritat informativa i, per una altra banda, que per moltes raons objectives que justifiquin la sanció, no deixa de ser una paradoxa que voreja el surrealisme que penalitzin algú que participa en una cursa per còrrer massa. En fi… hi ha coses en les que no em sap greu ser un ignorant.

4 Comments

Add yours →

 1. Pep,

  T’adjunto aquest enllaç dels companys dels esports.cat que ho expliquen, mínimament…

  http://www.elsesports.cat/noticia/462945/motor/Lorganitzacio-del-Dakar-sanciona-Marc-Coma-amb-22-minuts-de-penalitzacio-per-un-exces-de-velocitat

  Salut!

  M'agrada

 2. Gràcies, Pau

  Tu ho has dit…. mínimament.

  M'agrada

 3. Efectivament, Carles, és la millor explicació que he llegit fins ara. Tanmateix, el model de periodisme continua sent superficial; enlloc no veig que ningú expliqui perquè hi ha una limitació de velocitat en una cursa. I perquè en unes etapes sí i en unes altres no. Segur que hi ha una bona raó, però estic segur que només la coneixen els experts o els molt implicats en aquest “esport”. No es tracta d’explicar només el que passa, sinó d’explicar també perquè passa. D`una banda, mal model periodístic, i d’una altra, pèssim nivell dels lectors o usuaris; ens ho empassem tot i ho donem tot per bo sense preguntar o queixar-nos.

  M'agrada

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s

A %d bloguers els agrada això: