Birmània als ulls de Marco Polo

“Sapigueu que quan hom ha cavalcat les quinze jornades que us he dit més amunt per aquestes regions tan allunyades de tot itinerari, i on cal dur provisions perquè no hi ha cap casa, troba una bella ciutat anomenada Mien (Pagan), que és molt gran i noble, i que és la capital del reialme de Mien (Birmània). Els habitants són idòlatres i tenen una llengua pròpia. Pertanyen al Gran Khan. I en aquesta ciutat hi ha una cosa que us diré.

És cert que antany hi hagué en aquesta ciutat un rei ric i poderós estimat per tothom. Quan era a punt de morir, va demanar que damunt la seva tomba, ço és, sobre el seu monument, s’hi aixequessin dues torres rodones, l’una d’or i l’altra d’argent, i de la manera que us descriuré. Una era de belles pedres i després coberta per totes bandes de plaques d’or d’un dit de gruix. La torre n’estava tan ben recoberta que semblava que fos feta només d’or. Era alta unes bones deu passes, i tenia una amplada justa i convenient a la seva altura. Dalt de tot la coronava una cúpula al voltant de la qual penjaven tot de campanetes daurades que sonaven cada vegada que el vent passava entre elles. I era un gran triomf veure-les i sentir-les. L’altra torre era la d’argent, i era semblant en tot a l’altra feta d’or, amb el mateix gruix i feta d’igual manera que l’altra, en tot calcada i amb les campanetes d’argent. Entre aquestes torres va manar fer la seva tomba, i avui allà hi ha la seva sepultura. Això ho va fer el rei per a la seva grandesa i la seva ànima, a fi que tothom el recordés després de mort. I us dic que eren les torres més belles del món, i eren d’un grandíssim valor. I quan el sol les toca, fulguren amb un gran esclat i hom les pot veure de molt lluny.”

Polo, Marco. La descripció del món. Traducció de Manuel Forcano. Proa, 2009.

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s

%d bloggers like this: