Un llibre útil

Dijous passat es va presentar el llibre Política de Joventut. Glossari de termes, de Jordi Casanovas. Es tracta del primer volum de la  nova col·lecció de textos que impulsa l’Associació Catalana de Professionals de les Polítiques de Joventut (AcPpJ). Vaig tenir el plaer de formar part de la taula de presentació del llibre, atès que n’he escrit també el pròleg. A ell em remeto per  expressar l’enorme satisfacció que em produeix aquesta novetat editorial i professional, i en canvi aprofito aquest espai per referir-me a un parell de coses que es van dir durant l’acte.

En la taula acompanyàvem l’autor Marta Bravo, presidenta de l’AcPpJ, Eugeni Villalbí, Secretari de Joventut de la Generalitat, i jo mateix. En primer lloc destaco l’energia i compromís que es desprenen de les paraules de la Marta, una magnífica professional que acumula mèrits des de les seves responsabilitats com a tècnica de l’Ajuntament de Badalona i que ha entomat el relleu de la junta directiva de l’entitat amb abnegació. Ja és, no hi ha dubte, un dels referents professionals del sector.

Durant el meu parlament vaig animar l’associació a no deixar de publicar, aprofitant l’embranzida d’aquest primer volum, però a més, vaig dir en veu alta que seria una magnífica notícia que la Secretaria de Joventut mantingués el seu suport  econòmic a la nova col·lecció. I Villalbí va entomar la proposta amb entusiasme. De fet, a banda d’assentir quan jo demanava suports futurs, va dir en veu alta que es comprometia a encarregar remeses del nou volum de forma periòdica, per distribuir-los entre els alumnes dels cursos i espais diversos de formació per a polítics i professionals que imparteix la Secretaria de Joventut. Excel·lent.

Vaig demanar també a l’AcPpJ que no tardés gaire a dur a la pràctica una idea que, de fet, neix de la pròpia concepció que té Verdaguer del seu llibre. Ell la considera una obra oberta o no finalitzada. Voldria que tothom que desitgés pugués fer noves aportacions al glossari, introduint termes, afegint accepcions als termes ja existents, o ampliant descripcions i explicacions. El sistema triat per a la col·lecció permet reedicions  ràpides i sense costos afegits, de manera que seria perfectament previsible realitzar revisions i actualizacions del llibre al mateix ritme que es vagin renovant les propostes i continguts de les polítiques de joventut. Una manera magnífica d’expressar que aquest sector de la gestió pública és ben viu i en constant transformació. Vaig proposar a l’AcPpJ que desenvolupi un sistema en xarxa per recollir aquestes possibles aportacions, de manera que es convertís, al mateix temps, en un espai més de relació i interacció professional. Van assegurar en públic que, de fet, ja hi estan treballant. S’acumulen, així doncs, les bones notícies.

Acabo aquesta pseudocrònica de l’acte tot refermant la confirmació de Jordi Casanovas com a puntal actiu de les polítiques de joventut del país. Vaig tenir el plaer d’encetar la llista d’elogis a la seva persona amb el meu pròleg, però tant els membres de la taula com la resta d’assistents la van corregir i augmentar sense aturador. El propi Casanovas va demanar, en iniciar la seva intervenció, que la presentació del llibre no es convertís en una mena d’homenatge a la persona ja que ell el que volia era que es parlés de l’obra. La veritat és que la seixantena de persones que van assistir a l’acte van fer les dues coses, amb tota profusió. S’enceta, així doncs, un nou capítol per a la història de les polítiques de joventut.

 Acabo, òbviament, recomanant, si no la lectura directa del glossari, sí la seva ubicació fixa damunt de la taula de treball de qualsevol professional que se les hagi d’heure amb els joves i amb les polítiques que s’hi adrecen. Us farà servei. Per aconseguir-lo, poseu-vos en contacte amb l’AcPpJ.

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s

A %d bloguers els agrada això: