Reivindicació d’Henry

Després d’un bon paper del Barça en un partit de la Champions i amb la perspectiva imminent d’un enfrontament amb el Madrid, em sembla un bon moment per deixar dit que Thierry Henry em sembla un dels millors jugadors que ha tingut mai el Barça. Les raons que en duen a afirmar-ho són, essencialment, les mateixes per les quals se’l critica habitualment o se’l posa en dubte.  I potser això delata que, en termes generals, els tòpics i llocs comuns del futbol em semblen poc civilitzats, grollers, escassament intel·ligents, repatanis. Com que, en molts aspectes, tinc la impressió que Henry contradiu l’expressió més vulgar i simplota del futbol, m’agrada.

És cert que Herny ja té una edat, que no està en la plenitud de la seva resistència física i que a poc a poc s’allunya de les seves millors virtuts com a jugador decisiu. Però justament perquè potser ha iniciat el tram final de la seva carrera professional, destaquen més (si les volem veure) les virtuts que a mi m’agraden i em fan defensar-lo.

Per començar, és elegant. Corre bonic, es mou amb gràcia  i basa la major part de les seves accions positives en l’habilitat i la delicadesa, i no pas en la força i la brusquedat. Un dels llocs comuns del futbol és que tot bon jugador ha de tenir una certa capacitat d’imposar els arguments de la duresa. El futbol és un joc d’homes, diuen, com si fos característica intrínseca als homes mostrar-se amb algun grau de violència. És cert que en el Barça d’avui, són ja uns quants els jugadors que contradiuen aquest lloc comú, però pel meu gust no n’hi ha cap que es mogui pel camp amb la gràcia del francès.

Segona qüestió: és intel·ligent. Ho dic tant per la manera com juga i es mou damunt del camp com per la manera com parla i s’expressa. Construeix bé les frases, no s’atabala en parlar i afegeix sempre alguna idea diferent en les seves respostes periodístiques. I aquí ja comença a diferenciar-se de la resta: fins i tot algun dels més fins jugadors del Barça tenen ben poques coses a dir quan els treus la pilota dels peus. Henry  manté el to, també sense la pilota.

Tercer punt: no li agrada gaire parlar amb els mitjans. I aquesta és, per a mi, gairebé la millor de les seves qualitats. Amb un periodisme esportiu de qualitat infame, que omple pàgines, espais radiofònics i imatges televisives amb ruqueries permanents, que dona importància i relleu a autèntiques estupideses i que ha transformat l’esport en una excusa més per fer premsa rosa, per a mi és mostra d’intel·ligència i bon criteri parlar el menys que sigui possible.

Més arguments: és un jugador generós. El que més fa damunt del camp és obrir espais; és a dir, donar joc als seus companys. Tendim sempre a fixar-nos en exclusiva en el jugador impulsiu que és en el centre de la jugada, que mostra la seva habilitat amb la pilota als peus, però tendim a oblidar el que juga sense pilota, que atrau els defensors, que obre el camp, que despista, que es desmarca hàbilment… I correm tot sovint el risc d’ignorar la seva contribució senzillament perquè no el veiem al centre de la jugada. Aquest és, tot sovint, Henry. També és generós perquè a can Barça ha renunciat a la condició de figura central. Arreu on havia jugat abans era l’home de referència, els destí de totes les jugades, el centre de l’equilibri atacant. Aquí s’ha habituat amb relativa facilitat a un paper sacrificat quan ha fet falta. I fixeu-vos que, malgrat que les seves condicions físiques segurament no són les més idònies per fer-ho, ha afegit la pressió defensiva a les seves qualitats.

Podria allargar-me més, però suposo que tampoc  no cal. Potser m’agrada Henry perquè m’agraden poc les “qualitats” tingudes per clàssiques o inevitables en el futbol. Potser sóc rar, també en això. Però a mi m’agrada que la gent sigui civilitzada en totes les activitats humans. També, per estrany que resulti, en el futbol.

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s

A %d bloguers els agrada això: