Pujol i Barcelona

“S’ha volgut construir sobre mi la imatge de persona que no estima, que no valora, Barcelona. És més que una mentida. És un insult a la meva intel·ligència, i m’ofèn. Sé molt bé que, sense Barcelona, Catalunya no podria tenir ni la meitat de les aspiracions que té. (…) Sempre hi ha hagut una certa dualitat entre Barcelona i la resta del país. Per no anar gaire lluny en el temps: la tensió es va fer evident durant la República, amb en Francesc Macià a la presidència de la Generalitat i en Lluís Companys a l’alcaldia de Barcelona.

Les circumstàncies polítiques, demogràfiques i els resultats electorals van fer que als anys vuitanta els partits d’esquerra volguessin construir un contrapoder a la Generalitat que tingués com a centre la ciutat de Barcelona i tota la seva àrea d’influència. Per aconseguir-ho van revitalitzar la Corporació Metropolitana de Barcelona, un organisme supramunicipal creat per l’alcalde Porcioles el 1972. (…) La Generalitat no havia de pesar igual que l’Ajuntament de la capital i les ciutats del seu entorn, com pretenia l’alcalde Pasqual Maragall. La Generalitat pesava  més. A Catalunya, la bicefàlia, la diarquia, eren contraindicades. Va arribar un moment que la Corporació Metropolitana es va dotar de simbologia, amb una bandera i un himne propis. Tot plegat una orientació política i un projecte d’estructuració del poder institucional de Catalunya que calia frenar perquè comportava el rebaixament i la marginació de la Generalitat com a màxima institució. La Corporació va ser suprimida pel meu govern l’abril del 1987.”

Pujol, Jordi. Memòries. Temps de construir (1980-1993). Proa, 2009.

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s

A %d bloguers els agrada això: