Lliçons valencianes de joventut

Estic enfilat en un tren Alaris que va de València a Barcelona, meravellat del fet que la connexxió internet del meu ordinador portàtil funcioni correctament, després de participar a les jornades joves 3·D, organitzades per la xarxa joves.net a Sagunt. Estic content per moltes raons, però la fonamental és que m’hagin convidat a aquesta trobada i m’hagin rebut i tractat de la manera excel·lent com ho han fet. M’han portat entre cotons i he rebut manta elogis, que no sé si mereixo.

La xarxa joves.net agrupa 22 municipis del País Valencià (Comunitat Valenciana, si ho hem de dir a dreta llei) que treballen plegats per coordinar les seves polítiques d’informació i participació juvenil. Es tracta d’una experiència gairebé única a l’Estat espanyol, exemplar en el seu plantejament i excel·lent en la seva execució. Podria (de fet, hauria) de ser un exemple a seguir per moltes realitats geogràfiques que cerquen un model d’intervenció en joventut que lluiti contra les dificultats territorials o geogràfiques i, perquè no dir-ho, contra l’escassedat de recursos. I podria (hauria) de ser imitat també en alguna zona o territori concret de Catalunya, òbviament, amb totes les adaptacions que fossin necessàries.

La feina de la xarxa és molt bona des del punt de vista tècnic, però ara que els he visitat he de dir que aquesta qualitat innegable queda superada de llarg per la seva cordialitat. No podia haver rebut més atencions ni més bon rotllo. El tècnic de gestió de la xarxa, Jaume Cortina, el president de la xarxa, Juan Medina (de Quart de Poblet), la vicepresidenta, Mariajo Cortés (de Burjassot), i el Jesus, tècnic de Quart de Poblet, han estat encantadors i amabilíssims. I em deixo la llarga llista de tècnics i regidors que durant aquestes escasses 24 hores que he estat amb ells he conegut i saludat.

Joves 3·D (Diversitat, Diàleg, Democràcia) ha estat una completa experiència en la que els amics valencians han parlat de polítiques de prevenció, han organitzat una trobada de joves, tècnics i polítics europeus en el marc del programa europeu Joventut en Acció (amb delegacions de Megara, Grecia, d’Arenzano, Itàlia, de Bij Brest, França, i d’una organització de la República Txeca), i han compartit amb tots ells les respectives experiències de gestió de polítiques de joventut.

Jo he pronunciat la ponència central d’avui mateix, per enmarcar la posterior exposició d’experiències. El contingut de les jornades el podeu conèixer clicant aquí, amb imatges, videos i documents diversos.

5 Comments

Add yours →

 1. Estimat Pep,
  He après la teua lliçó…i ets de Catalunya.
  Durant la teua intervenció,he viatjat,amb les teues paraules, a llocs meravellosos….
  T’he de dir, que ha segut una oportunitat l’haver-te conegut, l’haver compartit l’inici id’unes importants trobades a este nostre País Valencià, amb la teua saviessa, les teues experiències i sobre tot amb la teua presència càlida, humil i generosa.
  Gràcies, gràcies pel dia de hui, perque, ens has obert un poquet més la ullada al món, i, les que ens dediquem, a crear situacions millor de convivència entre les persones, descobrir les seues necessitats per actuar i intercanviar sinèrgies de complicitats amb la resta d’agents socials ,ha segut, un dels millors aprenentatges:…. saber que existies.
  Una forta abraçada
  MªJosé Cortés( Burjassot)

  M'agrada

 2. Benvolgut Pep, se m’ha adelantat Mariajo, però perquè ha tingut l’avantatge d’arribar abans a casa.
  Hui ha estat un gran dia, llarg, pero molt gran. Un dia d’eixos que cal anar digerint poc a poc.
  Ja des de que vam parlar per telèfon, de cara a preparar el teu viatge cap ací, vaig tindre la sensació que el fet de coneixer-te seria una gran experiència i una oportunitat per compartir reflexions i plantejaments força interessants, quan vaig donar una ullada al teu blog i al teu currículum, aquesta sensació es va fer més intensa, però les converses que hem mantés i la complicitat establerta des del primer moment han superat àmpliament les meues expectatives.
  A més del que he aprés sobre polítiques de joventut, cal dir que ens has donat una gran lliçó: ens has demostrat que per a ser un expert no cal ser un estirat.
  GRÀCIES.
  Jaume Cortina

  P/D Aprofite per autoinvitar-nos, quan puga ser, i ens ensenyes alguna cosa del que feu al CoNCA

  M'agrada

 3. Sembla que m’estic ben acostumant a sentir-te parlar (dues vegades en mig any) … Per a quan la propera?

  Un luxe de “24 escasses hores”

  Raül. Quart Jove.

  M'agrada

 4. Benvolgut Pep,

  Què dir, la teua ponència m’ha fet vore idees desconegudes per a mi fins ara, idees que pot ser que em serveixen per al consell de la joventut del meu poble.

  A més, moltes gràcies per el teu oferiment a ajudar-me amb el meu projecte. Et manaré un mail amb tota la informació de lo meu 🙂

  Un plaer coneixer-te.

  Gilberto (Quart de Poblet)

  M'agrada

 5. Miguel Angel Martin 24 Novembre 2009 — 07:18

  Pep, moltes gracies.
  Una frase per a la reflexio de Irene Lozano:
  “la politica nos dice adonde queremos ir. La tecnica hasta donde podemos llegar”

  M'agrada

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s

A %d bloguers els agrada això: