Cultura i educació

Els gestors culturals van deixar dit la setmana passada que la cultura té, tot sovint, més d’educació que de política social. Deixant clar que jo no faria excloents les dues vessants del fenòmen, he de felicitar tal conclusió, amb la qual estic plenament d’acord. Aquesta afirmació va nèixer durant el cinquè simposi de l’Associació de Professionals de la Gestió Cultural de Catalunya (APGCC), dijous i divendres de la setmana passada. Malauradament no vaig poder assistir-hi, però els misssatges que m’arriben de la trobada són positius i la deixen en bon lloc.

El cas és que garantir el dret universal a l’accés a la cultura i, dins d’ella, al fet artístic, implica sense cap mena de dubte aprenentatge. Cal experimentar amb els llenguatges artístics per assumir-los com a manera pròpia d’entendre i explicar (si s’escau) el món, i cal educar la sensibilitat per mantenir obertes les portes mentals a tota mena de manifestació que la converteixi en vehicle de comunicació. Quan parlem de cultura, de fet, parlem també d’hàbits, de gust per la diferència, del desig d’experimentar. I tot això cal educar-ho; només excepcionalment es produeix de forma espontània, de manera que no podem deixar-ho tot a les difuses mans de la inspiració o el geni artístic. Diuen que no hi ha plaer intens sense esforç, sense aproximació prèvia, sense treball. I doncs, cal educació per treure-li suc a la cultura, per acompanyar l’art en el seu recorregut expressiu.

És per això que moltes vegades parlem de cultura d’èlit amb un cert desencís sobre la capacitat del comú dels mortals per accedir-hi. És per això que tot sovint confonem nivell de qualitat amb desinformació. És per això que tapem incapacitats del nostre sistema educatiu dient que els creadors són excèntrics. Si eduquem tindrem cultura. Si tenim cultura donarem possibilitats de vida a l’expressió artística.

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s

A %d bloguers els agrada això: