Barcelona i les distàncies

Ens van dir a terra ferma que hi ha més distància de Barcelona a Lleida que de Lleida a Barcelona. I la distància entre el Segrià i la Garrotxa no va evitar que, entre volcans, sentíssim a dir que hi ha més distància de Barcelona a Olot que d’Olot a Barcelona. Però és que ni tan sols la tradició acumulada de la Roma clàssica ha desfet l’entrellat de la mesura variable, perquè avui ens han deixat clar que Tarragona és més a prop de Barcelona que Barcelona de Tarragona. Però no s’acaba aquí la cosa, perquè entre els privilegiats que han sentit formular aquesta teoria desconcertant, hi ha ciutadans de prestigi contrastat de Balaguer, Tàrrega, Figueres, Besalú, Tortosa o Reus, i tots venen a dir, invariablement, que les ciutats on resideixen, pateixen i frueixen, són sempre més properes a l’urbs barcelonina que no pas la capital a cadascuna d’aquestes poblacions.

I doncs, ja tenim l’explicació científica a la sorprenent dificultat dels barcelonins per desplaçar-se fins a la majoria de ciutats del país: ells viuen (vivim) més lluny de la resta de ciutats que no pas les mateixes ciutats de la pròpia Barcelona. Curiós fenòmen, entre geogràfic i cartogràfic, que hauria de despertar l’interès de savis i analistes de tertúlia. Ja ho veieu, en el país que fa bandera de la geometria variable, són també variables les distàncies. I jo m’aventuraria a dir que també varien l’interès, la curiositat, el risc, l’experimentació, el rigor i la creativitat. Tanta variabilitat, però, em fa patir: no serà que aquesta diversitat deriva en desigualtat?

Quin país!

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s

A %d bloguers els agrada això: