Del Taller de Músics al cel

SOCIETAT ECONÒMICA BMatí de glòria per a Lluís Cabrera, ànima fundadora i gestora del Taller de Músics, que ha oficiat com a cicerone de l’alcalde Hereu i del director general d’Ensenyaments Artístics en la visita que han fet a les laberíntiques instal·lacions d’aquesta institució que gairebé ja podríem qualificar de tradicionalment barcelonina. Motivava l’acte la presentació de l’acord entre el Taller de Músics, l’Ajuntament de Barcelona i el Departament d’Educació per tal que el primer pugui impartir ensenyaments de Grau Superior de Música a Can Fabra, a Sant Andreu. Just quan fa trenta anys del naixement del Taller de Músics, neix el nou Institut Superior d’Estudis Musicals Taller de Músics, invent que equipara els ensenyaments de música moderna de casa nostra al de les institucions internacionals de referència.

M’ho explicava Xavi Fort, músic i gestor cultural de pedra picada, mentre ens posavem entre pit i espatlla l’abundós esmorzar que ens ha ofert el Taller de Músics: si fins ara el Taller de Músics era pol d’atracció d’estudiants d’arreu del món i especialment de sudamèrica, amb l’assoliment del nivell universitari la demanda es multiplicarà. Per a músics sudamericans serà molt més fàcil venir a Barcelona que fer el salt cap als EUA (Boston – Berkeley), destí invariable dels qui volen desenvolupar els seus coneixements musicals. De fet, moments abans Lluís Cabrera ja avançava aquesta idea: la nostra mirada no ha de ser només de ciutat i ni tan sols de país, sinó de món. “Volem que els joves vinguin a estudiar música a Barcelona des de tot el món”. Doncs molt bé, home!

Durant els primers moments del seu parlament Cabrera estava nerviós. Li tremolava la veu; l’emoció el delatava. Ha fet, tal com fa sempre, una declaració de principis quan ha explicat els seus orígens andalusos i la seva actual assumpció de la condició de català sense limitacions ni matisos. Ha reivindicat millores legals per als músics, ha destacat els punts forts del seu projecte i ha sigut ambiciós i agosarat en la presentació del futur que espera al Taller de Músics. El seu parlament ha sigut llarg i emocionant (volgudament llarg i emocionant), tot i que ha reconegut com a defecte habitual la seva “verborrea” excessiva. Quan Hereu ha pres el relleu davant del micro no ha volgut competir ni en la llargada del discurs ni en l’emoció, de manera que s’ha dedicat a ressaltar el nucli de les coses que ha dit Cabrera. S’ha declarat devot del recorregut geogràfic de Cabrera (Andalusia, Barcelona, Catalunya, món) i ha elogiat la vida dels barris i districtes que transaccionen projecte amb aquest esdeveniment (Ciutat Vella, actual seu del Taller de Músics, Sant Andreu, nova seu dels ensenyaments superiors). Tenia al davant les regidores dels dos districtes (Itziar González i Gemma Mumbrú), de manera que tot plegat ha quedat com a casa.

El magnífic esmorzar que ens hem cruspit al bell mig del carrer Requesens ha servit per fer una mica de safareig i per promoure relacions socials i contactes. La feina estava feta (el Taller de Músics fa 30 anys que la fa), i ara mateix és moment de treure-li suc. I els interessos corren sense aturador per totes les esquerdes possibles; entre les troballes de l’acte, he detectat la presència de més d’un i de més de dos economistes que aspiren a tenir algun paper en la transformació empresa pel Taller de Músics. Els nous ensenyaments suposen un salt d’escala per a la fundació que presideix Cabrera i, tot acceptant que suposen la culminació d’una història d’èxit, queda ara per davant una intensa tasca de gestió, de la virtut de la qual dependrà el futur del projecte. Gestionar el creixement no sempre és fàcil, i ara s’obre un repte de no poca alçada. Sembla que el festeig entre la cultura i l’economia serà tòrrid i cal estar amatent per comprovar si tantes demostracions d’amor acaben culminant amb compromís cert i efectiu.

Però ja tindrem temps de veure-les venir. De moment, gaudim del moment. Per molts anys, Taller de Músics.

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s

%d bloggers like this: