Si Déu fes un diari…

“Si Déu haguera escrit un diari des de l ‘inici del temps, perquè el temps sí que tingué principi, i en el principi va existir la paraula, la primera anotació del primer dia hauria hagut de ser Avui he creat l’espai i el temps, és a dir he creat l’univers…, però després d’això no està gens clar què hauria pogut escriure mentre el punt infinitament dens que havia format i havia fet esclatar dient només Fiat lux s’expandia vertiginosament i anava produint núvols de partícules pols de màteria que esdevindrien estrelles i planetes, una estrella seria aquell sol de ponent que ja no es veia, que ell mateix no era res sòlid ni palpable sinó una esfera immensa de gas incandescent, què escrivia, què observava o preveia quan de les sobres de matèria del sol s’havia format un planeta sobre el qual sorgiria misteriosament la vida i la complexitat inabastable dels cervells, alguns dels quals després de milions d’anys serien capaços d’elaborar paraules amb les quals preguntar-se què vol dir tot això. En tot cas, la primera qüestió a què Déu no respondria seria, doncs, si la història recent dels humans té algun sentit comprensible i sobretot si va a algun lloc que no siga el no-res i l’abisme; la segona, que hauria de ser la primera, com és que hem arribat a poder fer-nos una pregunta com aquella, com és possible que un grapat tan petit de pols d’estrelles humit i mal pastat com ell mateix, Manuel Salom, puga ser-ne conscient i interrogar el creador sobre el sentit de la seua creació…”

Mira, Joan F. El professor d’història. Proa, 2008

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s

A %d bloguers els agrada això: