La primavera a la Noguera

img_3800Hem aprofitat aquest cap de setmana llarg per sortir a pasturar, i a fe que ho hem fet, patejant camins, rodant carreteres, i netejant la mirada amb horitzons verds. Una casa rural a Montsonís com a  campament base ens ha permès recòrrer una bona part de La Noguera, començant per Artesa de Segre, estirant-nos cap a Vilanova  i Santa Maria de Meià, i travessant el Coll de l’Orenga per arribar a Fontllonga a través de pistes forestalts, envoltades del blat que, verd intens, aixeca la testa un pam i mig per damunt de camins i turons.  

img_3741Ens hem aturat al poble abandonat de Peralba i hem fantassiejat entre els murs mig derruits i la vegetació que ho envaeix gairebé tot. Hem visitat els castells de frontera, començant pel de Montsonís, i hem imaginat batalles de cavallers i moriscos. Hem caminat fins al santuari del Salgar i ens hem enfilat per la roca i les coves per gaudir del Segre a vista d’ocell. I la casualitat ens ha dut a un restaurant, nou de trinca, inaugurat aquesta mateixa setmana passada, a Gualter, poble de la Baronia de Rialb, perfectament recomanable per a viatgers de butxaca modesta però amb aspiracions gustatives. Es diu Rialb i el trobareu al carrer del Pont, tot just en entrar a Gualter, tombant a la dreta des de la plaça principal (no en sé el nom). El regenten uns joves carregats de ganes d’agradar, fins i delicats, ben instruïts en la cuina moderna i repescant amb estil els plats més tradicionals.

img_3778Queda del llarg cap de setmana una sensació agradable de país bell i civilitzat, amb el punt d’ordre necessari i amb tot el guany acumulat de la història sedimentada. I el goig de veure que la primavera, en any de pluges generoses, produeix un plaer inigualable als sentits ben exercitats.

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s

A %d bloguers els agrada això: