La filosofia s’encomana

llibre-0011No s’entén com és possible que es reprodueixi l’interès per una matèria que el tòpic considera improductiva, entreteniment per a desvagats, dèria per a obsessius, filó per a pesats de cafè, argument de tertulia. El cas és que, a desgrat de desqualificacions prosaiques, abunden cada cop més (retornen, potser podríem dir) les aproximacions a la filosofia com a teràpia de vida des de les òptiques més diverses. Potser serà que en temps de crisi material, en absència d’aixopluc físic i comptable, recorrem a la matèria de l’esperit, a l’essència de l’ànima. Ja que de “quartos” no en tindrem, procurem-nos, com a mínim, certa tranquil·litat espiritual, i usem la filosofia com a eina multiusos per al bricolatge interior. Un altre dia  m’hauré de dedicar a comentar com a exemple del fenòmen l’auge insospitat del programa rediofònic de Gaspar Hernàndez, L’ofici de viure, traslladat ara al món literari amb el seu debut com a novel·lista. No és pas un programa sobre filosofia, però sí que l’usa i la referencia de forma permanent, com a ingredient insustituible d’aquesta mena de “couching” públic i rediofònic. Però no és ara moment de provocar les ires de filòsofs consistents i de pedra picada ni d’encetar possibles polèmiques sobre les que segurament no hi entenc gaire. Es tracta, només, de donar fe de l’aparició del llibre que veieu reproduït a la imatge.

José Luís Camino és el pare d’un bon amic, ateneista confés i carn de tertúlia. Té una trajectòria professional i intel·lectual singular, de la qual es  dona fe en la coberta del llibre: llicenciat en filosofia i doctorat en psicologia, catedràtic de filosofia d’ensenyament mitjà, professor titular de la UB a la Facultat de Teoria i Història de l’Educació i psicoterapeuta d’anàlisi transaccional. Completet, oi?

Però resulta, a més,  que la seva dona és descendent directa de Joan Crexells, el que fou filòsof, intel·lectual i escriptor de referència a la Barcelona de començaments de segle XX, destacat ateneista i company de tertulia dels grans Josep Maria de Sagarra, Joaquim Borralleras o Josep Pla. I fou justament gràcies a ells, especialment a Sagarra,  que el nom de Crexells passà a batejar, després de la seva mort prematura, el que avui és el premi literari més antic en llengua catalana, el Premi Crexells de Novel·la, puntualment concedit per l’Ateneu Barcelonès. Camino, per tant, viu connectat a la tradició filosòfica i intel·lectual dels seus ascendents polítics.

El llibre té voluntat divulgativa, és de lectura fàcil i directa i busca connexions entre la filosofia i el món educatiu en els seus diferents nivells. Ens diu que la filosofia és arreu, que arreu influeix malgrat no en tinguem clara consciència i que, al cap i la fi, no hi ha coneixement sense filosofia associada,  en el paper de generadora, d’impulsora, de matisadora,  de clarificadora, d’explicadora o de dinamitzadora.

I bé, aquí està. Si sou experts en la matèria segurament no hi trobareu novetats, però tindreu a les mans una nova proposta per divulgar de forma senzilla i entenedora el coneixement filosòfic; i si no sou experts probablement tindreu a les mans una eina atractiva per aproximar-vos-hi.

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s

A %d bloguers els agrada això: