Pontocho dori

A mig camí entre les restes de la tradició autèntica i el muntatge per a turistes, encara es troben a Kyoto cinc escoles de geishas, totes amb ofertes de petits espectacles amb les maiko o aprenents de geishas. Pero si s’evita l’oferta més comercial, és possible viure bones sensacions amb una simple passejada pel carrer Pontocho (penseu que l’ortografia de la paraula és una aproximació ben intencionada a la fonètica japonesa), una llarga via que ressegueix el riu que creua la ciutat, farcida de restaurants i locals d’oci en els quals es barreja la tradició realment japonesa amb propostes més modernes, no necessàriament turístiques.

En tot cas, constitueix un plaer inenarrable una passejada per aquest carrer estret, esquitxat de fanalets de paper rojos, amb rebedors oberts al carrer de deliciosa decoració d’evocació zen. Hi trobes tant un local de jazz, com un love hotel (petits hotelets per a les parelles sense privacitat que fan furor en els darrers temps al Japó), com un restaurant de sushi o de fregits de la millor carn i peix del país, o bars de copes, o… locals de dubtosa destinació i un cert regust canalla. Si tens una mica de sort (nosaltres la vam tenir!) pots trobar una geisha sortint apressada d’un carreró perdent-se en la foscor, al ritme de les seves passes curtes i ràpides, amb el cap cot en veure la curiositat que desperta entre els vianants (japonesos o no). Especialment destacable l’arquitectura del carrer, en la qual es combina la més pura tradició antiga japonesa amb petites cases de disseny agosarat i rabiosament modern però sorprenentment adaptades a l’entorn i perfectament consonants amb la fusta, les reixes i les persianes de bambú més evocadores. Un plaer per als sentits, un lloc per perdre-s’hi sense por ni recança.

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s

%d bloggers like this: