Barcelona des de la literatura

header1La construcció dels nostres referents físics i mentals passa en un percentatge altíssim dels casos per la literatura. Ja sigui per la lectura i el gaudi directe d’0bres literàries, ja sigui per múltiples referències interposades, entenem el nostre entorn i n’interpretem els elements a través dels ulls subjectius dels escriptors que l’han fixat damunt de les pàgines dels llibres. Tot sovint estem convençuts que “sabem” o que “coneixem” objectivament una realitat sense adonar-nos que som uns mers receptors del que han vist i descrit altres. I en tant que receptors ens convertim també en intèrprets, de manera que es construeix una cadena de coneixement que transforma successivament allò que identifiquem com a realitat. I doncs, què és la realitat? Potser haurem de concloure que la realitat són els nostres ulls, tant pel que veuen directament, com pel que llegeixen per segona, tercera o vint-i-quatrena referència. I no serà, per tant, que la realitat és la literatura?

De vegades els nostres ulls són els ulls dels escriptors, i coneixem realitats llunyanyes en l’espai i en el temps a través de la seva percepció. És un luxe, això.  Però també és cert que, tot sovint, allò que veiem i toquem quotidianament és descrit i interpretat, és escenari i protagonista, es context i contingut, és objecte i subjecte, de la mirada literària. I fixeu-vos si no ha de ser enriquidor tenir la possibilitat de contrastar les nostres sensacions directes amb les que ha rebut i ha volgut transmetre algú que n’ha fet literatura. El nostre carrer és literatura, els nostres veïns són personatges de ficció, l’aire que respirem és l’ambient d’una història èpica, o romàntica, o cruel, o còmica, o subtil i transparent, o àcida, o… Si tot això és cert, no serà que la nostra vida és també literatura?

D’acord, d’acord, ja callo. De fet, del que es tracta és de visitar el nou bloc que acaben d’estrenar conjuntament la Biblioteca de l’Ateneu Barcelonès i la Biblioteca El Carmel Juan Marsé i que està dedicat a Barcelona com a escenari literari. L’invent, magnífic, es diu Llegeix Barcelona, bloc de novel·la i poesia contemporània. I ja esteu tardant a fer-hi una ullada.

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s

A %d bloguers els agrada això: