Tertulia física i virtual

No seré pas el primer a suggerir que els blocs poden ser entesos també com una mena d’actualització de les tertúlies de tota la vida, instrument substitutori dels llargs intercanvis i debats presencials dels qui tenien inquietuds i temps per afrontar-les. Una tertulia en format clàssic té moltes coses que no es poden substituir a través d’un bloc, però també és cert que un bloc dona possibilitats il·limitades que van molt més enllà del que poden oferir llargues sobretaules en qualsevol casino o ateneu.

En tot cas, està força instal·lada la fal·làcia que els qui estem abonats a la xarxa vivim d’esquenes a les relacions personals i defugim el contacte directe. O a la inversa; que els freqüentadors d’espais de tertúlia o debat obert són refractaris a les tecnologies de la comunicació. Sembla que sigui necessari triar, com si fos impossible gaudir i usar ambudes formes de relació, debat i autoaprenentatge.

I com per contradir aquesta idea fora de lloc, David Rodríguez, autor del bloc Vida quotidiana, ressenyava fa pocs dies a La Vanguardia el seu recorregut com a blocaire i apuntava la feliç idea de l’Ateneusfera, un grup d’autors de blocs que periòdicament es troben físicament a l’Ateneu Barcelonès, en una idea original de l’ateneista i també blocaire Guillem Carbonell. Els qui trobem plaer i interès en la xarxa el troben també en el contacte directe i el debat presencial. Jo fins i tot diria més: un blocaire que refusi la idea de la tertúlia física es limita greument a si mateix com a usuari de la xarxa; i un tertulià de format clàssic que es tanqui a la possibilitat d’usar la xarxa com a espai d’expansió i multiplicació del debat és algú que viu fora del seu temps i que nega les més elementals bases del coneixement intel·lectual.

Ah, i no oblideu que un dels llocs més adequats, insuperable diria jo, per obrir l’ordinador portàtil i submergir-se a la xarxa és, justament, el jardí o la biblioteca de l’Ateneu Barcelonès.

2 Comments

Add yours →

  1. Hola Pep,

    Primer de tot, agrair-te la referència. Com no pot ser d’una altra manera subscric plenament el teu comentari i la teva reflexió: la complementarietat de les tertúlies online i les offline(les de sempre). Com també subscric el teu comentari que res millor com l’atmòsfera de l’Ateneu Barcelonès per inspirar-se, especialment ara que vindrà el bon temps!

    M'agrada

  2. totalment d´acord en el teu escrit , soc lectora i no he anat mai a les tertùlies de l´Ateneu pero cada primer dimarts de mes vaig a les tertúlies que organitza la llibrera Montse Serrano a la seva llibreia del carrer buenos aires …Ja et seguiré llegint…

    M'agrada

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s

A %d bloguers els agrada això: