L’estètica ens perd

luwoldpress0Si acceptéssim que la fotografia que acompanya aquesta entrada reflecteix amb precisió l’actualitat política, econòmica o social potser hauríem de concloure que vivim en un estat policial, que les formes i l’estil dels EUA ens impregnen arreu o que els nostres entorns immediats són violents, de misèria o amb una alta dosi de voluntat destructiva. I potser totes aquestes afirmacions són fins  a cert punt correctes i genèricament vigents, però també és veritat que per separat no defineixen la nostra actualitat concreta i precisa. I per això aquesta excel·lent fotografia del nordamericà Anthony Suau, publicada a la revista Time, és un mal premi World Press Photo of the Year 2008.

Es tracta de premiar la fotografia de voluntat periodística que millor defineixi el moment actual. Veure un policia nordamericà avançant sigilós i en guàrdia dintre d’un habitatge d’aspecte modern i occidental però completament desballestat ens diu poques coses de l’actualitat. Si llegim el peu de foto que segurament acompanyava la fotografia quan va ser publicada, ens assabentarem que aquest agent estava procedint al desauci d’uns ciutadans que, víctimes de la crisi financera, no havien pogut assumir la hipoteca del seu habitatge. La pràctica policial nordamericana estableix com a rutina que en accedir a un habitatge que es troba en aquestes circumstàncies el primer que cal fer és assegurar que no hi ha armes magatzemades. Segurament això deu ser força normal als EUA, però per a nosaltres, i segurament per a la majoria de la resta del món, resulta un pèl xocant. Amb aquesta informació podem relacionar la fotografia amb la crisi econòmica, certament.

Però la impossibilitat d’entendre el missatge sense necessitat d’un text que l’acompanyi posa en evidència que la fotografia, com a relat periodístic d’una realitat determinada, és dolenta. Plàsticament i compositivament excel·lent, val a dir-ho. Però periodísticament ineficaç. Si el premi s’atorgués a la qualitat estètica podríem parlar-ne. Però si parlem de periodisme, la cosa fluixeja perquè ens explica poc i malament la realitat a la qual vol fer referència.

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s

%d bloggers like this: