No hi ha miracles, Angelina

el-intercambioQueda clar que Clint Eastwood ja no sap fer males pel·lícules. No li sortirien, encara que vulgués. Però tampoc no ens hem d’enlluernar ni deixar-li passar tots els intents. Vaig anar a veure la recent El intercambio, i novament vaig confirmar els valors clàssics de la seva narrativa, amb un ritme impecable, elegant en l’exposició, precís en els detalls, posant l’èmfasi en les claus exactes de la història i sense equivocar-se en les decisions sobre els recursos emprats (el flash-back només quan cal, efectes visuals en comptagotes però clavats al seu lloc…). Tanmaateix, la pel·lícula no està, ni molt menys, entre les millors del cineasta.

El director aposta per centrar la història pràcticament en un únic personatge. No intenta desenvolupar amb profunditat cap dels protagonistes que acompanyen la soferta heroïna del film. L’aposta és agosarada, i podria resultar brillant si l’hagués endevinat. Però Eastwood va triar Angelina Jolie per al paper, i probablement aquí radica el gran error. Pot ser discutible l’opció de centrar-ho absolutament tot en una única protagonista, però un cop s’ha assumit el risc s’ha d’assegurar el cop triant els millors recursos. I  si bé és cert que Eastwood arrenca a la Jolie la que és, amb tota seguretat, la seva interpretació més interessant, no aconsegueix fer-la creïble.

En una altra actriu descobriríem contenció i precisió en els gestos, però amb Jolie en poques escenes del film trobem diferència entre la seva inexpressivitat habitual i l’estalvi gestual d’una interpretació afinada. Tenim sempre la sospita que no hi ha més desplegament de recursos actorals senzillament perquè no els té.

Clint Eastwood no es caracteritza per ser un gran director d’actors, però la seva depurada i pràcticament perfecta tècnica narrativa realça de manera impressionant les virtuts d’aquells actors i actrius que arriben a les seves mans en plena forma i amb un bagatge interpretatiu important. Així, el repartiment es converteix habitualment en una peça més que encaixa a la perfecció en els trencaclosques en que Eastwood converteix les seves pel·lícules. Tenen un lloc, una missió, un paper precís, i hi encaixen finament. Mai no destaquem una pel·lícula de Clint Eastwood per la interpretació del seus actors; en tot cas, destaquem les seves interpretacions com una peça perfectament concordant en la construcció global del film, tant bona com la resta d’elements que pengen directament del director.

Per això El intercambio no és una obra mestra. Si per comptes de la Jolie haguéssim vist una actriu plena de sang i matisos, potser ara estaríem dient que Eastwood l’havia encertat en jugar-s’ho tot a la carta única d’una interpretació gairebé en solitari com a reclam central del film. Però ara hem de lamentar que no tingués fi l’olfacte en triar la seva actriu, i ens preguntem si amb el material de què havia decidit disposar no hauria estat millor desenvolupar la història d’una forma més coral, aprofundint en altres personatges potencialment rics i plens de matisos, que haurien compensat les limitacions de la Jolie.  

D’altra banda, potser haurem de celebrar, en el futur, que aquest film es va convertir en el punt d’inflexió de la carrera de la Jolie, que va decidir fer cinema de debò a partir d’aquest moment. I no descartem pas que pugui millorar. Si bé la Jolie de El intercambio no és brillant, com a mínim és esperançadora. Veurem si manté la linia o torna als seus papers plans habituals.

El intercambio s’ha de veure, com totes les pel·lícules d’Eastwood. És una bona pel·lícula, però al costat de les meravelles a què ens ha acostumat els darrers anys, l’hem de deixar en una honorable segona divisió.

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s

A %d bloguers els agrada això: