Unanimitats

                                             passola-foto-josep-losada          Sobta tanta divisió en un país tan  petit com el nostre; pocs i mal avinguts, diu la frase feta. Per això és especialment important fer èmfasi en les quatre coses que generen unanimitat. Avui ha mort Ermengol Passola, un personatge clau per a la cultura del país, expressió pura del mecenatge cultural més compromès, i se m’acut que la lloança a la seva figura és una d’aquestes rares idees que generen unanimitat. Fa cosa de dos mesos l’Ateneu Barcelonès va acollir un acte ben emotiu, organitzat per Òmnium Cultural, per homenatjar-lo.

Costa recordar un acte a la docta casa amb tant d’èxit i tanta coincidència espontània. La sala grossa es va quedar petita, amb totes les butaques plenes i els passadissos atapeits de persones que, a peu dret, no van voler perdre’s l’esdeveniment. Hi va ser, per descomptat, gent del món de la cultura, però també de l’empresa, de la política i de la societat civil. Tothom sabia coses de Passola, tothom hi havia tingut alguna relació, tothom havia rebut algun benefici (cultural i moral, cívic) del contacte amb el personatge, i tothom, sense excepció, li estava agraït.

Tres coses remarcaria de Passola, i amb elles em faig ressò del que vaig sentir a dir aquell dia: omnipresència en tota mena de projectes i iniciatives culturals, de la més diversa espècie; humiltat i discreció, quedant sempre per decisió pròpia en segon terme, defugint protagonisme; voluntat d’integració, buscant sempre allò que uneix, promovent la idea de país únic, amb independència de l’origen i la procedència dels seus habitants.

A Vilaweb TV trobareu un reportatge sobre l’acte i una entrevista enregistrada al jardí romàntic de l’Ateneu. Vegeu-los; feu-li, com a mínim, aquest petit homenatge. Passola ens ha deixat, però el seu exemple s’ha de mantenir viu.

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s

A %d bloguers els agrada això: