És la formació, estúpid!

premsa

En no menys de mitja dotzena d’estudis sobre la realitat juvenil en els quals vaig participar, realitzats en poblacions de l’entorn metropolità els darrers deu anys, advertíem que l’aparent bonança econòmica que s’hi detectava penjava del fil prim de la plena ocupació de joves sense estudis, amb nivells baixos de formació. Observàvem que alcaldes cofois perquè en els seus municipis els nivells d’atur eren ridículs no s’adonaven que les dades positives es basaven en llocs de treball poc qualificats, ocupats per joves que havien sortit del sistema educatiu prematurament o bé l’endemà mateix de completar l’educació obligatòria. Moltes vegades empesos per les seves famílies, hereves d’una cultura del treball basada en l’esforç sense qualificació, menystenien el valor de la formació i el cultiu de les pròpies capacitats. Dèiem en aquells estudis que quan arribés una davallada econòmica i una caiguda en l’atur aquests nois i noies es quedarien sense recursos per trobar feina. Segurament no ho vam explicar prou bé, probablement no vam ser prou convincents, o potser és que aquells estudis ens els van encarregar només per cobrir l’expedient. El cas és que avui, els qui de debò pateixen la crisi omnipresent, són els treballadors no qualificats, que es queden a l’atur amb poques o nules oportunitats per retornar al mercat laboral, expulsats de la vida activa. Quan dèiem que calia tornar a prestigiar l’educació no fèiem broma.

(publicat a El Punt, el 30/12/08)

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s

A %d bloguers els agrada això: